|

Yıkılan caminin yerine tapınak!

Hindistan’ın Uttar Pradeş bölgesinde bulunan ve 1992 yılında Hinduların saldırısı sonucu yıkılan tarihi Babür Camii’nin bulunduğu bölgeyle ilgili tartışma hala devam ediyor. Yıkılan camiinin yerine yeniden cami mi yoksa tapınak mı yapılacağı ise hala anket tuzağı ile bölgede yaşayanlara sorulmaya devam ediyor.

Yeni Şafak
17:06 - 17/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 09:27 - 19/01/2018 Cuma
​16'ncı yüzyıla ait Babür Mescidi, 6 Aralık 1992'de ayaklanan Hindular tarafından yıkıldı.
​16'ncı yüzyıla ait Babür Mescidi, 6 Aralık 1992'de ayaklanan Hindular tarafından yıkıldı.

6 Aralık 1992'de ayaklanan Hindular tarafından yıkılan 16. yüzyıla ait Babür Mescidi'nin arazisi Hindularca işgal edilmiş ve tarihi cami yıkılarak yerine Hindu tanrısı Ram tapınağı yapılmak istenmişti. Provakasyonun ardından çıkan çatışmalarda çoğunluğu Müslüman 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Hindistan'un Uttar Pradeş eyaleti Allahabad Yüksek Mahkemesi, 2010 yılında Babür Mescidi'nin 2.4 hektarlık arazisini eşit oranda Hindu ve Müslümanlara ve arsada hak iddia eden Hint vakfı Nirmohi Akhara'ya vermişti.


Hindistan'da faaliyet gösteren Cobrapost isimli bir yayıncı kuruluş tarafından yapılan araştırmada, Hindistanlı Ram Janambumi adlı grubun olayları çok daha önceden planladığı ve planlanan olayların neticesinde camiyi yıkmayı hedefledikleri ifade ediliyor.






Planlı olarak yıkılmış!

  • Hindistan''da 1992 yılında Hintli protestocu grup tarafından yerle bir edilen tarihi Babür Camii''nin rastgele bir protesto sırasında değil, planlı olarak yıkıldığı, olayların daha öncesinden planlandığı ortaya çıktı. Cobrapost kuruluşunca yapılan araştırmada, Ram Janambumi adlı grubun olayları çok daha önceden planladığı ve planlanan olayların camiyi yıkmayı hedeflediği ifade edildi. 1992''nin 5 Aralık''ındaki başlayan olaylar sonucu 430 yıllık Babür Camii yıkılmıştı.

Araştırmada yer alan bilgilere göre, dönemin Hindistan yönetiminin de cami yıkma planlarından haberi vardı. Raporda, Babür Camii etrafında olay çıkaracak Hindistanlı protestocular aylar öncesinden eğitildiği ve halkı galeyana getirmek için hareket etmeyi hedefledikleri belirtiliyor. Protestocu grubun öncelikle cami etrafında olay çıkarmayı, daha sonra olaylar sırasında polisi provake ederek birkaç protestocunun öldürülmesini planladıkları ifade ediliyor.



ANKET NEYİN KILIFI?

Bugüne geldiğimizde Hindistan’da bir internet sitesinde yer alan bir anketle kasıtlı şekilde yıkılan Müslüman mabedinin yerine neyin yapılması gerektiği soruluyor? Öncelikle şunu bilmekte fayda var bu anketi yapan internet sitesi Hindistan hükümetinin kontrolünde olan resmi bir vasfa sahip değil. Bununla birlikte Müslüman mabedi olan bir yapının haksız ve kasıtlı bir şekilde yıkılmasının ardından, yerine o mabedi yıkanların kendi ibadethanelerini ibadethane yapabileceklerini ve her iki topluluğun da bu hakka eşit uzaklıkta olduğu mesajını veren bir anket neye hizmet eder bunun yeterince sorgulanması gerek. Anket sonucu bağlayıcı olmadığı gibi Hindistan’daki nüfus dağılımı göz önüne alındığında çıkacak sonucun Hinduların lehine olacağını kestirmek çok zor değil. Diğer taraftan anketin Müslümanlar lehine sonuçlandığı var sayılsa bile, Hindistan’da şu an iktidarda olan Bharatiya Janata Partisi Hindu milliyetçisi bir parti ve partinin lideri, aynı zamanda başbakan olan Narendra Modi ve koyu Hindu milliyetçisi bir yönetici. Modi ve iktidarının bu bölgeyle ilgili atacakları adımlarda Müslümanlardan yana tavır almalarını beklemek zorlama bir tutum olabilir.

  • İşte o anket:
  • Davası devam eden anlaşmazlık ile ilgili
    sitesinde oylama hâlâ devam ediyor. B Şıkkı Babri Mescit olarak kalmasını isteyenlerin seçeneği olarak oylamaya sunulmuştur.

Protestocular polis tarafından öldürüldükten sonra da, buna tepki veriyor gibi görünerek camiyi yıkmayı hedefledikleri rapordaki kayıtlarda yer alıyor. 1992 yılının aralık ayında da olaylar bu şekilde gerçekleşmiş ve Hintli protestocular 430 yıllık Babür Camii'ni yıkmıştı.

#Babür Camii
#Hindistan
6 yıl önce