|

YPG’nin PKK ile bağlantısı var

ABD’nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, ABD’nin desteklediği YPG’nin PKK ile kesinlikle bağının olduğunu belirterek, "Kuzeyde kendi devletlerini oluşturmak istiyorlar" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:19 - 18/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde “Suriye'deki Savaş: Krizi Hafifletmek İçin Sonraki Adım” oturumu düzenlendi. Oturumda söz alan ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford Kürtlerin kuzeyde Afrin'den itibaren doğuya kadar kantonları birleştirerek kendi devletlerini kurmak için çalıştıklarını söyledi. Bununla ilgili hiçbir soru işareti olmadığını söyleyen Ford "Bundan dolayı Türkler büyük reaksiyon gösteriyor. ABD'nin desteklediği YPG'nin PKK ile kesinlikle bağı var” diye konuştu.



DİĞER MUHALİFLER DESTEKLENMİYOR


Ford, bölgede IŞİD'le savaşan başka grupların da olduğuna işaret ederek, “Bölgede hem IŞİD'le hem de Esed'le savaşan başka gruplar da var. Ancak onlar PYD'nin aldığı gibi bir destek hiç almadılar. ABD'nin IŞİD'le mücadelesinde YPG'nin 'yeri doldurulamaz' bir unsur olduğuna inanmıyorum” dedi. Suriye'deki durumun “fazlasıyla karmaşık” olduğunu söyleyen Ford, ABD dahil hiçbir aktörün tek başına bu ülkedeki krizi çözemeyeceğini vurguladı. Ford, halihazırda uygulanmaya çalışılan “çatışmaların durdurulması” anlaşmasının ihlali durumunda herhangi bir yaptırımının olmamasının anlaşmayı işlevsiz kıldığını belirterek, “Daha fazla askeri baskı olmadan Esed masaya oturmaz. Bunun için de Suriye'deki ılımlı muhalif unsurlara daha fazla destek vermeliyiz" diye konuştu.



ESED İKİLİ SEÇENEK OLUŞTURUYOR


Rusya'nın hava saldırılarının IŞİD dışındaki grupları hedef almasına dikkat çekerek "Çünkü Esed dünyaya, bir yanda kendisinin diğer yanda da İslamcıların olduğu ikili bir seçenek olduğunu göstermek istiyordu" diye konuştu. Rubio ayrıca Suriye'de yüzbinlece insanın öldüğünü ve Esed iktidarda olduğu sürece Suriye'ye barışın gelmeyeceğine dikkati çekti.



#Robert Ford
#YPG
#PKK
#IŞİD
8 yıl önce