|

Zirveden önce protestolar başladı

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, protestoların gölgesinde başladı. Zirve öncesinde düzenlenen protestoda 17 kişi gözaltına alındı. Liderlerin zirve için Fransa’ya ulaştığı saatlerde ise binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Fransız polisi, zaman zaman göstericilere sert müdahalede bulundu.

Haber Merkezi
04:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 01:05 - 25/08/2019 Pazar
Yeni Şafak
Protestolardan bir görüntü
Protestolardan bir görüntü

G7 ülkeleri Fransa’nın güneybatısındaki Biarritz kentinde toplanmadan önce protestolar başladı. 45’inci G7 Zirvesi öncesinde cuma akşamı Urrugne’de yapılan protestolarda 17 kişi gözaltına alındı, 4 polis hafif yaralandı.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE


Dünyanın en büyük 7 ekonomisi ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada liderleri 45’inci G7 Zirvesi için dün Fransa’nın Biarritz kentinde bir araya geldi. Protesto gösterileri ise zirve öncesinde başladı. Fransız basınında yer alan haberlerde Biarritz’e yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Urrugne’de cuma akşamı G7 karşıtı bir grubun yolda blokaj eylemi yaptığı sırada protestocularla polis arasında çıkan olaylarda 17 kişinin gözaltına alındığı ve 4 polisin hafif yaralandığı belirtildi. Polisin, çeşitli maddeler atan eylemcilere biber gazıyla müdahale ettiği kaydedildi.

BİNLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ

Protestolar, dün de devam etti. Yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle Biarritz’e giremeyen protestocular, kent çevresinde birçok gösteri düzenledi. Biarritz’e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Hendaye’de yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Liderlerin posterlerini taşıyan göstericiler, iklim sorunlarına karşı adım atılması çağrısında bulundu. Göstericiler ile polis arasında zaman zaman arbede çıkarken, polisin eylemcilere müdahalesi sert oldu.

ANA GÜNDEM EŞİTSİZLİKLE MÜCADELE

Ana temanın eşitsizlikle mücadele olduğu zirvede, ticaret savaşları, küresel ısınma, İran’ın nükleer enerji programı ve uluslararası güvenlik gibi konular masaya yatırılıyor. Amazon ormanlarındaki yangınlar da son anda zirvenin gündemine eklendi. Macron aynı zamanda Asyalı, Afrikalı ve Latin Amerikalı bazı liderleri de zirveye çağırarak verilecek kararlarda pay sahibi olma çağrısında bulunmuş ve ortak bir mücadele gösterilmesi gerektiğini söylemişti.

  • AB Rusya’yı istemiyor
  • Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın G7’ye tekrar davet edilmesine karşı. Zirve öncesi açıklamalarda bulunan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Rusya’nın 2014’te üyelikten çıkarılmasına neden olan sebepler hala geçerliliğini koruyor. Hatta Rusya’nın Azak Denizi’ndeki kışkırtmaları gibi yeni nedenler de eklendi” ifadelerini kullandı. Tusk, Rusya’nın “demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı yolunda yürümeye devam etmediği” değerlendirmesinde bulundu.
  • Trump ve Macron yemekte buluştu
  • Zirve için Fransa’ya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile öğle yemeğinde bir araya gelerek zirvenin gündemi hakkında ön görüşmede bulundu. ABD Başkanı Trump, “Bu hafta sonu birçok şeyin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Bunun için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı. Fransız lider Macron ise, Trump ile yaptıkları müzakerelerin önemli olduğunu kaydetti.

#G7
#Fransa
#Paris
#Donald Trump
#Emmanuel Macron
5 yıl önce