|

1 milyon tonluk hububatın limanı

Trabzon Limanı’ndan yılda yaklaşık 1 milyon ton hububat Amerika başta olmak çeşitli ülkelere transfer ediliyor. Trabzon Liman sahası içindeki Trabzon Serbest Bölgesi’ne gelen hububatın yüzde 70’i Amerika’ya, yüzde 10’u Kanada’ya, yüzde 20’si de Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2018 Thursday
Güncelleme: 08:56 - 1/02/2018 Thursday
Yeni Şafak
Trabzon Limanı’ndan yılda 1 milyon tona yakın hububat, çeşitli ülkelere transfer ediliyor.
Trabzon Limanı’ndan yılda 1 milyon tona yakın hububat, çeşitli ülkelere transfer ediliyor.

Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük limanı olan Trabzon Limanı’ndan yılda 1 milyon tona yakın hububat, çeşitli ülkelere transfer ediliyor. Trabzon Liman İşletmeciliği AŞ Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, Asya’nın Avrupa’ya açılan kapısı olan Trabzon Limanı’nın 30 yıllık işletme hakkını 2003 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ile Albayrak Grubu’nun devraldığını kaydetti. Özelleştirmenin ardından 14 yılda limana 45 milyon dolarlık yatırım yapıldığına işaret eden Ermiş, “Örneğin 144 ton kaldırma kapasiteli konteyner vinci satın alındı. Limanın elleçleme kapasitesi özelleştirmeden sonra yapılan yatırımlar sayesinde yaklaşık üç katına çıktı. 3,8 milyon ton olan limanın elleçleme kapasitesini 10 milyon tona, 3 milyon ton olan depolama kapasitesini 5 milyon tona çıkarttık” dedi.


YILDA YÜZDE 7,7 BÜYÜYOR

Limanda dökme katı, dökme sıvı gibi her türlü yükün elleçlenebildiğine dikkati çeken Ermiş, özelleştirmeden bu yana limanda elleçlenen yük hacminin her sene ortalama yüzde 7,7 büyüdüğünü aktardı. Limanda her yıl elleçleme rekoru kırıldığını belirten Ermiş, 2016 yılında 2 milyon 910 bin ton yük elleçlenen limanda, geçen yıl ise 3 milyon 100 bin ton yük elleçlendiğini söyledi. Ermiş, 205 kişinin istihdam edildiği limanda kişi başına iş hacminin de 4 bin tondan 15 bin tona ulaştığını vurguladı. Limanın 2016 yılının 9 aylık dönemindeki hizmet gelirinin 12,1 milyon $ olduğunu belirten Ermiş, 2017'nin aynı döneminde bu gelirin 14,4 milyon $'a ulaştığını aktardı.

Muzaffer Ermiş, bölgenin en büyük ve en aktif limanının bin 525 metrelik rıhtım uzunluğunu yapılan çalışmalarla 2 bin 235 metreye çıkarttıklarını, ayrıca 600 metrelik yeni rıhtım oluşturdukları anlattı. Ermiş, konteyner depolama kapasitesini de 175 bine yükselttiklerini belirtti.

ULUSLARARASI ÖNEMDE

Trabzon Serbest Bölgesi'nin, Trabzon Limanı sahasında yer aldığını ve hiç bir limanda böyle imkan bulunmadığını söyleyen Ermiş, serbest bölgelerin transit ticaret için avantaj sağladığını anlattı. Ermiş, transit yükler anlamında Trabzon Limanı’nın, uluslararası ticaret yapanlar için benzersiz bir konuma sahip olduğunu ifade etti.


Hububatta köprü görevi üstleniyor

Muzaffer Ermiş, Trabzon Serbest Bölgesi’ne gelen buğday ve mısır gibi hububat çeşitlerinin elleçlendikten sonra kalitesinin yükseltildiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Trabzon Limanı’ndan yılda yaklaşık 1 milyon ton hububat, Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelere gönderiliyor. Trabzon Liman sahası içindeki Trabzon Serbest Bölgesine gelen hububatın yüzde 70’i Amerika’ya, yüzde 10’u Kanada’ya, yüzde 20’si de Avrupa ülkelerine transfer edilmektedir. Hububat ürünleri Trabzon üzerinden dünyaya açılıyor. Trabzon Limanı hububatta adeta bir köprü görevi üstleniyor. Günümüzde Trabzon Limanı hububat transferinde önemli aktörlerden biri konumuna geldi.”

#Liman
#Hububat
#Buğday
6 years ago