|

1000 ürün 1000 KOBİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayide ithalatı azaltıp yerli üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik ses getirecek yeni projeyi anlattı.

Yeni Şafak
07:27 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:35 - 11/09/2017 Pazartesi
Diğer
Bakan Özlü, "1000 ürün 1000 KOBİ programı, ithal ettiğimiz 1000 kalem ürünü yerlileştirmeyi esas alan bir proje" diye konuştu.
Bakan Özlü, "1000 ürün 1000 KOBİ programı, ithal ettiğimiz 1000 kalem ürünü yerlileştirmeyi esas alan bir proje" diye konuştu.

İthal edilen ürünlerin birçoğunun yerli sanayinin üretebileceğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “İthal ettiğimiz 1000 ürünü bunu yapabilecek 1000 KOBİ ile eşleştireceğiz. Bunların bir defaya mahsus masraflarını, tasarlama, geliştirme ve piyasaya sürme masraflarını biz destekleyeceğiz” dedi.

Milliyet'ten

Abdullah Karakuş’un sorularını yanıtlayan Bakan Özlü, Türkiye’nin sıçrama yapması ve eşik atlaması için ayrıca Singapur ve Çin’de olan endüstri bölgelerini Türkiye’de de hayata geçireceklerini söyledi.

İthalatı azaltmaya ve yerli malı üretmeye
yönelik yeni projelerden bahseden Bakan Özlü, "Türkiye’nin ihracatının yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor. Yani Türkiye’nin ihracatı sanayiye dayalı ihracat. Fakat ihracatımız içerisinde yaklaşık yüzde 60’a varan kısmı yurtdışı malzeme. İthal ettiğimiz ürünler içerisinde öyle ürünler varki bizim yurtiçi sanayimiz bunları yapabilecek yetenekte ve kabiliyette. Onun için biz özellikle
KOSGEB’in genel KOBİ destekleri vermesi
yerine imalat sanayine odaklanmasını arzu ediyoruz. Ve buna ilişkinde yeni bir proje ve çalışma yürütüyoruz. Ve bir program üzerinde çalışıyoruz:
1000 ürün 1000 KOBİ.
İthal etmekte olduğumuz 1000 ürünü listeliyoruz.
Bu 1000 ürünü Türkiye’de üretebilecek 1000 KOBİ ile eşleşleştireceğiz.
Bunların
bir defaya mahsus masraflarını, tasarlama, geliştirme ve piyasaya sürme masraflarını biz destekleyeceğiz. Zaten ithal ettiğimiz için Türkiye’de pazarda bir ihtiyaç var.
Zaten pazar var. Dolayısıyla
1000 ürün 1000 KOBİ programı, ithal ettiğimiz 1000 kalem ürünü yerlileştirmeyi esas alan bir proje"
diye konuştu.

Trabzon’a ada

Türkiye’nin sıçrama yapması için yeni hedefleriniz neler?

  • "Türkiye’nin sıçrama yapması ve eşik atlaması için mega endüstri bölgelerine ihtiyacı var" diyen Bakan Özlü, "OSB’ler, sanayi siteleri ve serbest bölgeler var. Ama biz Türkiye’nin belli bölgelerinde, 5 bölge yapmayı arzu ediyoruz. Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Güney Marmara (Balıkesir-Çanakkale arası), Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz’de 5 büyük endüstri bölgesi oluşturmayı arzu ediyoruz. Bunun bir tanesini Trabzon’a kuracağız. Doğu Karadeniz’de. Trabzon’da arazi olmadığı için denizi doldurup bir yatırım adası oluşturacağız" şeklinde konuştu.
200-250 milyar dolarlık proje
Dünyanın bazı ülkelerinde bu tip
endüstri bölgeleri
olduğunu ifade eden Bakan Özlü,
"Singapur’da, Malezya’da, Çin’de var.
Bunlar OSB’nin çok büyüğü. Kuracağımız endüstri bölgelerinden en az ikisinin petro kimya esaslı, petro kimya sanayine hizmet edecek şekilde yapılandırılmasını arzu ediyoruz.
Bizimkinin 50 milyar, 40 milyar dolar cirosu olsun. Bunu 5 ile çarptığınız zaman yaklaşık 200-250 milyar dolarlık
Türkiye’nin 5 bölgesinde bir ciro, bir ekonomik faaliyet oluşacak ki bunun
Türkiye’ye bir sıçrama yaptıracağına inanıyorum
" şeklinde konuştu.
‘Yeni girişimcileri destekleyeceğiz’
Bakan Özlü şöyle devam etti:
KOSGEB
aracılığıyla 30-50-100 bin lira yeni girişimciye desteklerimiz vardı. Geçen sene ekonomik durgunluk olduğunda
KOSGEB’de bir strateji değişikliğine
gittik. Yeni girişimcileri destekleyeceğiz ama oluşmuş girişimcileri de öldürmeyelim, onların da ayakta kalması lazım diye düşündük.
50 bin liraya kadar KOBİ destek kredisi
oluşturduk.
Bu krediden yaklaşık 273 bin KOBİ faydalandı. 6.7 milyar lira KOBİlere destek verildi.
Yeni girişimcilere verdiğimiz destekler şu anda da devam ediyor. TÜBİTAK TEYDEB kapsamında; 1512 Tekno Girişim Sermaye Desteği çerçevesinde, 2013-2017 Temmuz itibarı ile, 59,4 Milyon TL hibe destek verildi. Bununla birlikte BİGG projesi kapsamında 2017 yılı 1. Döneminde girişimcilere 1512 Tekno Girişim Sermaye Desteği çerçevesinde 30 milyonluk hibe desteğinin sözleşmesi yapılmış ve Ekim ayında ödemeler başlayacak. Yine 2017 yılı 2. Dönemi kapsamında da girişimcilere 1. Dönemi aşan hibe desteği verilecek.
‘Yerli araba maksimum 5 kişiye verilecek’
  • Yerli otomobille ilgili de açıklama yapan Bakan Özlü şunları söyledi: Çalışmalar devam ediyor. İyi gidiyor. Almanya’da otomobil fuarı var. Bu fuarın sonrasında bu ay içerisinde inşallah bir ortak girişim grubu ya da baba yiğitler gurubu Sayın Cumhurbaşkanı’mızın onayından sonra, arz ettikten sonra bunları açıklayacağız. Tek kişi olmaz. Çok büyük proje. Tek kişiye vermek riskli. 10 kişiye vermek de riskli. Maksimum 5 kişi olabilir. Yüzde 20 eşit ortaklık gibi.
#Faruk Özlü
#KOBİ
#Destek
#KOSGEB
#İthalat
#Üretim
7 yıl önce