|

15 milyarlık satış

Sberbank ve Emirates NBD, Denizbank hisselerinin yüzde 99,85’inin bedeli konusunda 15,48 milyar liraya anlaştı. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Rakam defter değerimizle birebir örtüşüyor. Banka bugüne kadar 4 kere el değiştirdi ama hiç temettü ödemedi. Türkiye’deki bütün kaynak Türkiye’de kaldı” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 4/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:24 - 4/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Denizbank Genel Müdürlüğü Binası
Denizbank Genel Müdürlüğü Binası

Denizbank'ın satışında alıcı-satıcı görüşmeleri bitti, artık düzenleyici kurumların onayı bekleniyor. Sberbank ve Emirates NBD, Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'inin toplam bedeli konusunda 15,48 milyar lira bedel üzerinden anlaştı. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, geçen yılın ekim sonu itibarıyla 14,6 milyar lira olarak değerlenen DenizBank'ın satış fiyatının şu anda 15,5 milyar lira olduğunu belirterek, "DenizBank satışının ne zaman tamamlanacağı regülatörlerin onay sürecine bağlı. Alıcı ile satıcı arasındaki görüşmeler sona erdi. Ne kadar süreceğini bilmiyorum ama en kısa sürede tamamlanması arzumuzdur" dedi.


SÖZLEŞME 2018’DE İMZALANMIŞTI

Hakan Ateş, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve KOSGEB iş birliği ile DenizBank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 15. KOBİ Zirvesi'nin ardından, sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ateş, 21 Mayıs 2018'de hissedarlık alım sözleşmesinin imzalandığını anımsattı.

HİSSELER BİREBİR DEĞERLE EL DEĞİŞTİRDİ

Ateş, regülatörlerin onayının beklendiği süreçte çok ciddi dalgalanmalar olduğunu ve dolar/TL'nin 7 seviyelerine kadar yükseldiğini aktararak, şunları kaydetti: "Bizim imzaladığımız tarihte bankacılık sektörünün defter/fiyat çarpanı 0,7'ler civarındaydı. 100 liralık öz varlığın 70 lira gibi işlem gördüğü bir ortalama vardı. Bugünkü değeri tam bilmiyorum ama yüzde 50'ler civarında işlem görüyor. Bu arada bankamız çok karlı ve başarılı gelişimini sürdürdü. O arada da bizim 14,6 milyar lira olarak ekim sonu itibarıyla değerlenen satış fiyatımız, şu anda 15,5 milyar lira oldu. Bu da aşağı yukarı defter değerimizle birebir ölçüşüyor." Ateş, DenizBank’ın satışının Türkiye için önemli bir sermaye hareketi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: “Banka bugüne kadar 4 kere el değişti ama hiç temettü ödemedi. Türkiye’deki bütün kaynak Türkiye’de kaldı.”

  • İLGİLİ MERCİLERİN SATIŞ ONAYINI BEKLEYECEĞİZ
  • Hakan Ateş, Amerika ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarının, Rus bankalar ve Sberbank’ın yurt dışı operasyonlarında bir engel yarattığını belirterek, “Biz bu engeli DenizBank adına aştık ama genel çerçeve itibarıyla hissedarımızın böyle bir durumu olduğu ortada. Aksi halde zaten hisseleri satma gibi bir düşüncesi olacağı kanaatinde olacağı ben hiç değilim” dedi. Emirates NBD ile görüşmeler sonucunda 3 Nisan 2019 itibarıyla satış anlaşmasında bir revizyon yapıldığını anlatan Ateş, alıcı ile satıcının anlaştığını, ancak burada her türlü düzenleyicinin onay sürecinin bulunduğunu söyledi. Ateş, başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere Türkiye’deki düzenleyicilerin onayının önemli olduğunu vurgulayarak, satışa konu hisselerin DenizBank’a ait olduğunu ifade etti.
  • REKABETÇİLİK İÇİN TEKNOLOJİK GELİŞMELER ELDEN BIRAKILMAMALI
  • Zirvede konuşan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, rekabetçilikteki sosyal tarafları yaparken, teknolojik gelişmeleri de elden bırakmamak gerektiğini vurguladı. Kuleyin, rakip ülkelerdeki firmaların çok iyi tanınması ve onlara göre stratejiler belirlenmesinin elzem olduğuna dikkati çekti. Dünyada bin ürünün rekabetçiliğini analiz ettiklerini söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle , TİM olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin dünyanın hangi bölgelerine satılabileceği üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getirdi. “Akıl terini öne koymak zorundayız” diyen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Tütüncü, KOBİ’lerin ölçek büyütmesi gerektiğini ve OSB’ler olarak onlara destek olacaklarını söyledi. KOSGEB Başkan Yardımcısı Ahmet Akdağ da, Türkiye’nin her noktasında müteşebbislere ulaşmak için çalıştıklarını, KOBİ’lerin sesi olduklarını belirtti.


#Sberbank
#Emirates NBD
#Denizbank
#Hakan Ateş
5 yıl önce