|

20 milyar dolarlık dev projenin temelleri atıldı

Türkiye'nin 60 yıllık nükleer rüyasında en önemli adım bugün atıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 20 milyar dolar yatırım bedeli olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini attı. Temel atma töreni video konferans yoluyla Ankara'dan gerçekleştirildi.

Yeni Şafak
17:40 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 21:44 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
60 yıllık nükleer rüyasında en önemli adım bugün atılıyor.
60 yıllık nükleer rüyasında en önemli adım bugün atılıyor.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci ünitesinin temel atma töreni bugün Türkiye'yi ziyaret edecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törende video konferans yoluyla Ankara'dan atıldı.

ERDOĞAN'DAN AKKUYU TWEETİ

Erdoğan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda Putin ile bir araya geleceğini belirterek, ''
Türkiye'nin ve Türk-Rus ilişkilerinin geleceği için önemli bir adım olan 20 milyar dolarlık dev yatırım Akkuyu Nükleer Santrali'nin temellerini atacağız
." ifadelerini kullandı.

TAEK'TEN İZİN ÇIKTI

Öte yandan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Türkiye'nin ilk nükleer santrali projesi olan ve Rus Rosatom tarafından yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin birinci ünitesinin inşası için inşaat lisansı verdi.


20 MİLYAR DOLAR

Santral, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) tarafından inşa edilecek. Nükleer tesis, 4 bin 800 megavatlık kapasiteye sahip olacak ve tahminen 20 milyar dolara mal olacak. Santral, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'te faaliyete geçecek.


35 TÜRK MÜHENDİS ÇALIŞACAK

Türkiye`nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali`nde çalışmak üzere Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'nde nükleer enerji alanında eğitim gören Türk öğrencilerden 35`i geçtiğimiz haftalarda mezun oldu.


SANCAR'LI KAMU SPOTU

Akkuyu Nükleer Santralı için bir de kamu spotu hazırlandı. Kamu spotunda NOBEL Ödüllü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Türk Bilim Kadını Prof. Dr. M. Bilge Demirköz yer aldı. Çekimleri toplam 4 günde tamamlanan kamu spotunun post prodüksiyonu 1,5 ay sürdü.

#Akkuyu Nükleer Santrali
#Vladimir Putin
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu
6 yıl önce