|

200 bin liralık kredi

Başbakan Binali Yıldırım, Nefes Kredisi İmza ve Tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Nefes Kredisi'nin detaylarından bahsetti. Nefes Kredisi nedir, ikinci nefes kredisi şartları nelerdir? İkinci nefes kredisi nasıl alınır? İşte ikinci nefes kredisi ile ilgili tüm bilgiler...

Yeni Şafak
09:25 - 1/04/2018 Pazar
Güncelleme: 09:29 - 1/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Nefes kredisi KOBİ'lere nefes aldıracak.
Nefes kredisi KOBİ'lere nefes aldıracak.

KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla yıllık yüzde 9.9 faiz oranıyla, TOBB ve bağlı odalar aracılığıyla kullandırılan Nefes Kredisi’nde ikinci etap Pazartesi başlıyor. İkinci etapta krediye aracılık edecek banka sayısı 6'ya yükseldi ve faizler yine piyasa koşullarının altında.

İlk nefeste 2.6 milyar lira

KOBİ’lerin nakit ihtiyacının giderilmesi için 2016 yılı Aralık ayında Başbakan Binali Yıldırım tarafından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte duyurusu yapılan Nefes Kredisi için TOBB 365 oda ve borsa ile birlikte toplam 500 milyon liralık mevduatını tahsis etmişti. Bunun karşılığında yaklaşık 80 bin firma için 5 milyar liralık kredi hacmi yaratılırken, 27 bin firmaya 2.6 milyar lira kredi kullandırılmıştı. Burada TOBB ve odalar, mevduatlarını belirlenen yüzde 9.9’luk faizin daha altında üyelerine kullandırılmak üzere bankalara tahsis etmişti. Firmalara 50 bin ile 150 bin lira arasında değişen üst limitle kredi kullandırılmıştı. Birinci nefes kredisinde destek üst limitinin 150 bin lirayla sınırlandırılmasının özellikle sanayi odaları üyelerinin talebini azalttığı kaydedilirken, 5 milyar liralık kaynağa rağmen kullanımın 2.6 milyar lirada kalması bu sınırlandırmaya bağlanıyor.


İkinci Nefes Kredisi şartları

İkinci nefes kredisinde ise üst limit 200 bin lira olacak. Aylık 0,99 faiz oranı ve 12 vadeyle işletmeler kredi kullanabilecek. Ödemeler 6 ay sonrasında başlayabilecek. Kredi veren bankalarsa Ziraat, Vakıfbank, Halk Bank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım ile Denizbank olacak.

İkinci nefes kredisi nasıl alınır?

TOBB üyesi KOBİ’ler nefes kredisine başvurmadan önce bağlı bulundukları oda veya borsaya giderek, faaliyet belgesi alıyorlar. Bu belgeyle birlikte Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halkbank, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım'a ve Denizbank’a başvuracak olan şirketler, değerlendirme sürecinin olumlu sonuçlanması halinde üst limiti 200 bin lira olan krediyi kullanacaklar. Bu krediler için Kredi Garanti Fonu, Hazine’nin ayırdığı kaynaktan kefalet sağlıyor. Kredilerin değerlendirme sürecinde TOBB veya bağlı bulunulan odaların bir fonksiyonu olmuyor.

#Nefes Kredisi
#İkinci nefes kredisi
#TOBB
#2. Nefes Kredisi
6 yıl önce