|

2019 başında gökyüzünde

Türkiye, insansız hava aracı (İHA) teknolojilerindeki iddiasını yeni ürünlerle büyütüyor. Bu kapsamda, Baykar tarafından geliştirilen taarruzi İHA Akıncı’nın 2019’un ilk çeyreğinde gökyüzüyle buluşması hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 00:56 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
'Dededen gelme balıkçılık tasarıma yansıyor'
'Dededen gelme balıkçılık tasarıma yansıyor'

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, milli İHA’lara yönelik Ar-Ge ve üretim çalışmalarını modern bir tesiste birlikte yürüttüklerini açıkladı. Genç mühendis ve teknisyenlerle elektroniğinden yazılımına, haberleşme sistemlerinden hava aracı tasarımına kadar 5 ana mühendislik disiplininde mühendislik faaliyetleri yürüttüklerini anlatan Bayraktar, milli İHA’ları bu tesiste geliştirdiklerini bildirdi.

50 BİN SAAT UÇUŞU GERİDE BIRAKTI

Bayraktar TB2 İHA’nın 3 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yaptığını anımsatan Haluk Bayraktar, tamamen milli ve özgün olarak geliştirilen bu araçların yurt içinde ve dışında kuvvet çarpanı olarak ciddi katkılar sağladığını vurguladı. Bayraktar, “Bayraktar TB2, 50 bin saat uçuşu geride bıraktı. Akıllı bombasıyla hava aracı elektronik sistemleriyle dünyada silahlı İHA yapabilen 6 ülke içindeyiz” dedi.

BİRÇOK MİLLİ SİSTEMLE DONATILACAK

Haluk Bayraktar, hedeflerinin İHA teknolojilerinde ulaştıkları noktayı çok daha ileriye taşımak olduğunu vurguladı. “Uçan balık” olarak da nitelendirilen Akıncı İHA’nın bu hedefe yönelik önemli bir aşamaya karşılık geldiğini ifade eden Bayraktar, Akıncı’nın, taarruzi İHA sistemiyle çıtayı Bayraktar TB2’den daha yukarıya taşıdığını dile getirdi. Bayraktar, “Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatabileceğimiz Akıncı İHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek. Akıncı, kendi sınıfında 3 sene içinde dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelecek. Türkiye, İHA’ları en etkin kullanan ülkelerden biri” dedi.

Akıncı Projesi’nin seyrine ilişkin de bilgiler veren Bayraktar, “Görmüş olduğunuz platformun ilk prototip gövdesi. Kanatlarıyla çok daha heybetli bir duruşu olacak. Hedefimiz 2019›un ilk çeyreğinde ilk uçuşunu gerçekleştirmek. 2019 boyunca çok yoğun şekilde uçuş ve yer testleri yapmayı planlıyoruz. 2020 içinde de bu sistemi ülkemizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Akıncı aynı zamanda türbin motorlu, çift motorlu bir araç” dedi.


Farklı yerli mühimmatlarla görev yapabilecek

Baykar tarafından geliştirilen Akıncı, savunma sanayisinde elektronik sistemler, radarlar, akıllı mühimmatlar, türbin motorları gibi bir dizi alanda faaliyet gösteren yerli şirketlerin en ileri ürün ve kabiliyetlerini bünyesinde barındıracak. Platform, 4,5 ton kalkış ağırlığına, 20 metre kanat açıklığına sahip olacak. Çift türbin motorlu tahrikle görev yapacak Akıncı, 900 kilogram harici, 450 kilogram dahili faydalı yük taşıyabilecek. Platform, milli uydular üzerinden kontrol edilebilecek.

  • Dededen gelme balıkçılık tasarıma yansıyor
  • Haluk Bayraktar, geliştirdikleri sistemlerin hem teknolojik olarak en ileri düzeyde bulunduğunu hem de tasarımlarıyla kimlik sahibi olduğunu söyledi. Akıncı’nın tasarımına yönelik “uçan balık” benzetmesini de değerlendiren Bayraktar, “Dedelerimizin denizcilik ve balıkçılık kültürünün tasarımımızda ciddi etkisi var. Geliştirdiğimiz tüm uçaklarda denizciliğin tasarıma etkisini görebiliriz. Balık, suyun içinde hidrodinamik bir ortamda yüzüyor, İHA›lar da hava ortamı içerisinde uçuş gerçekleştiriyor. Dolayısıyla hem Bayraktar TB2 hem de Akıncı balıkların şeklinden ilham alınmakta” diye konuştu.
#Haluk Bayraktar
#İHA
#SİHA
6 yıl önce