|

2019’da cari açık daha da düşecek

Gelecek yıla dair yol haritalarını açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2019’da da ihracattaki yükselişin devam etmesini, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışın sürmesini öngörüyoruz. Bu doğrultuda cari açıkta da aşağı yönlü seyrin devamını bekliyoruz” dedi. Pekcan, üreticiler örgütlerine yeni vergisel avantajlar sunacakları 2019’da, uluslararası nitelikte bir rekabet kanunu geliştireceklerini de vurguladı.

Yeni Şafak
04:00 - 24/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:42 - 24/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
2019’da uluslararası nitelikte bir rekabet kanunu geliştirilecek.
2019’da uluslararası nitelikte bir rekabet kanunu geliştirilecek.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yılın bakanlık açısından çok verimli geçtiğini, ihracat rekorları açıkladıklarını belirterek, "
2019’da da ihracattaki yükselişin devam etmesini, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışın sürmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda cari açıkta da aşağı yönlü seyrin devamını bekliyoruz”
dedi.
Bu yılın, bakanlık açısından çok verimli geçtiğini, ihracat rekorları açıkladıklarını belirten Pekcan,
“Gelecek yılın gerek mal gerekse turizmin desteğiyle hizmet ihracatında güçlü performans göstereceğimiz bir yıl olmasını bekliyoruz
" diye konuştu.

BÜYÜMEYE KATKI SÜRER

  • Net ihracatın büyümeye pozitif katkı vermesini öngördüklerini dile getiren Pekcan, "
    Yüksek teknolojili sanayi ürünlerinde bu yılın 9 ayında yüzde 3,3 olan oranı daha yükseklere çıkarmak, hizmet ihracatını yazılım gibi teknoloji grubunu da içerecek şekilde artırmak, teknoloji, tasarım ve markalaşmaya ağırlık vermek, mevzuatı sadeleştirmek, dijitalleşmeyi artırmak, gümrük süreçlerini kolaylaştırmak gibi birçok projeyi 2019'da tamamlamak ya da uzun vadeli projelerimize bu yıl başlamak istiyoruz
    " ifadelerini kullandı.

REKABET KANUNU DEĞİŞİYOR

2019'da daha çok tasarım, marka, teknoloji, katma değerli ürün üretimi ve ihracatına odaklanacaklarını vurgulayan Pekcan, "Bunun için teşviklerimiz de desteklerimiz de bu yönde olacak" dedi.

Pekcan, şöyle devam etti: "
Örneğin Türkiye’de 1994'ten bu yana Rekabet Kanunu değişmemiş, Avrupa Birliği 2003'te değiştirmiş, 2008 ve 2010’da da revizyonunu yapmış. Biz uluslararası bir rekabet kanunu üzerine çalışmamızı yaptık. Bu konu Türkiye'ye yabancı yatırımcı çekmek için çok önem arz ediyor.

ÜRETİCİLERE VERGİ AVANTAJI

Bakan Pekcan ayrıca, desteklerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “
Toptancı hallerinin, sebze ve meyvelerin yanı sıra et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, arı ürünleri ile kesme çiçeğin de ticaretinin yapılabildiği, modern hizmet tesislerine sahip toptan gıda merkezlerine dönüştürülmesini ayrıca üretici örgütlerinin pazar paylarının artırılması için üretici örgütlerine vergi avantajı getirilmesini, üretici örgütlerine toptancı halindeki iş yerlerinin yüzde 30'unun ayrılmasını ve iş yerlerinin indirimli olarak kiralanmasını sağlayacağız.
#Ruhsar Pekcan
#Türkiye
5 yıl önce