|

2019’un gözdesi Türkiye

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, cazip fiyatlamaları ile Türkiye varlıklarının 2019’da yatırımcıların ilgisini çekebilecek önemli potansiyele sahip olduğuna işaret etti. Ateş, gelecek yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda hızlı düşüş beklediklerini de söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:51 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Ekonomide yaşanan sorunlara karşı otoritelerin zamanında aldığı önlemler sayesinde bankacılık sektörü güçlü kal-maya devam etti.
Ekonomide yaşanan sorunlara karşı otoritelerin zamanında aldığı önlemler sayesinde bankacılık sektörü güçlü kal-maya devam etti.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Cazip fiyatlamaları ile Türkiye varlıkları 2019'da yatırımcıların ilgisini çekebilecek önemli bir potansiyele sahip" dedi. Hakan Ateş, bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisi açısından 2018 yılı gelişmelerini değerlendirirken, 2019'dan beklentilerini paylaştı.

Geçen bir yıllık süreçte, ekonomide yaşanan sorunlara karşın otoritelerin zamanında aldığı önlemler sayesinde bankacılık sektörünün güçlü kalmaya devam ettiğini anlatan Ateş, sektörün sermaye yeterlilik rasyosunun (SYR) ekim itibarıyla solo bazda yüzde 18 seviyesinde bulunduğunu bildirdi. Ateş, bu oranın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) geçici olarak tanıdığı esneklikler çıkarıldığında dahi uluslararası standartların çok üzerinde bulunduğunu, aktiflerde oluşabilecek bozulmalara yeterli bir tampon oluşturduğunu vurgulayarak, "
Bankaların karlılıkları da sermayelerini destekleyecek düzeyde
" ifadesini kullandı.

KREDİ BÜYÜMESİNDE BEKLENTİ YÜZDE 12

  • Bankacılık sektörünün öz sermaye getirisinin, yüzde 14'ün üzerinde olduğuna işaret eden Ateş, "2019'da hem fonlama tarafındaki sıkışma hem de faiz oranlarındaki artışın kredi büyümesi üzerinde baskı yaratmaya devam etmesini, kredi büyümesinin yüzde 12 seviyesinde olmasını bekliyoruz" dedi. Bugün Türkiye'de yurt dışından toptan fonlama payının yüzde 20 ile sınırlı olduğunu belirten Ateş, bankaların daha yüksek karlılıkla daha fazla büyüyebilmesi için likiditelerini en etkin şekilde yönetmeleri gerektiğini ifade etti.

ENFLASYONDA HIZLI DÜŞÜŞ YILIN İKİNCİ YARISINDA

  • Ateş, enflasyon konusunda da şu beklentileri dile getirdi: “Maliyet yönlü baskıların da hafiflemesiyle 2019’un ikinci yarısından itibaren enflasyonda hızlı bir gerileme göreceğimize inanıyorum. Kurdaki stabilizasyon devam ettiği takdirde, 2019’da enflasyon yüzde 16 seviyesinde gerçekleşebilir. Diğer taraftan, 2018’in ilk yarısında zirve yapan cari açık, ikinci yarıdan itibaren iç talepteki belirgin yavaşlamayla ithalatın, rekabetçi kurun ihracata olumlu yansıması ve turizm gelirleri sayesinde hızlı bir gerileme eğilimine girdi. E
    konomik aktivitedeki yavaşlamanın belirginleşmesiyle cari açık 2019’da GSYH’nin yüzde 3-4’ü aralığında sürdürülebilir seviyelere gerileyecektir
    .”

NİŞ SEKTÖRLERE ÖNCELİK VERİLECEK

Denizbank’ın hedefleri hakkında da konuşan Hakan Ateş, niş sektör olarak adlandırdıkları sağlık, spor kulüpleri, belediyeler, denizcilik, turizm, enerji, altyapı gibi bazı sektörlere öncelik vermenin her zaman strateji ve misyonları olduğunu belirtti. Ateş, “Bu alanda desteğimizi devam ettireceğiz. Ülkemize döviz girdisi sağlayacak ve iç pazarda faaliyetlerinin artmasını sağlayacak şekilde ihracat, turizm, imalat faaliyeti gösteren
KOBİ’lerimize azami büyümeyi sağlamaları için destek sunacağız
” değerlendirmesinde bulundu.
  • EN GÜÇLÜ ÇIPA BÜTÇE DİSİPLİNİ
  • Hakan Ateş, Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpasının bütçe disiplini olmaya devam edeceğini vurguladı. Yeni Ekonomi Planı’nda (YEP), orta vadede bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 2’yle uluslararası standartların altında kalmasının ve faiz dışı fazlanın kademeli olarak yüzde 1’in üzerine çıkmasının öngörüldüğünü anımsatan Ateş, “Krizlere karşı dayanıklı Türkiye ekonomisinin, 2019’un ikinci yarısına kadar hissedilecek olan bu dengelenme sürecini, sıkı para ve maliye politikaları eş güdümü, düşük kamu ve hane halkı borcu, dinamik özel sektör ve güçlü bankacılık sektörünün desteğiyle en az hasarla tamamlayacağına inanıyorum” dedi.

#Denizbank
#Hakan Ateş
#Enflasyon
5 yıl önce