|

47 güçlü ürünle ihracatta atılım

İhracat 2019 Raporu’nu açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi, bu yıl öncelikli hedefini 182 milyar dolarlık ihracata ulaşmak olarak belirledi. Bu kapsamda Türkiye’nin dış ticaretinde güçlü olduğu 47 üründen elde ettiği geliri ve pazar payı daha da arttırılacak.

Haber Merkezi
04:00 - 23/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:19 - 23/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
İsmail Gülle ve Kerem Alkin
İsmail Gülle ve Kerem Alkin

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), dünyada uzun yıllardır kullanılan ve ülkelerin ticarette karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu ürünlerin belirlenmesine yardımcı olan RCA endeksini, Türkiye’de tüm sektörlerde ilk defa kullanarak ihracatta yol haritası belirleyecek. Buna göre dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürün arasında, Türkiye’nin güçlü olduğu 47 ihracat ürünün 2019 yılında elde ettiği gelir ve pazar payı daha da artırılacak. TİM, bu çalışmayı bin ürün için de tamamlayacak. TİM’in açıklanan “İhracat 2019 Raporu”na göre 2019’da öncelikli hedef, Yeni Ekonomi Programı’ndaki öngörülen 182 milyar dolarlık ihracata ulaşmak olacak.

HEDEFLER AŞILACAK

Düzenlenen basın toplantısıyla söz konusu raporun detaylarını paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “2019 yılı, hedefleri aşacağımız bir yıl olacak. Orta vadede çok daha etkili stratejilerle, küresel ticaretten alacağımız payı daha ileri seviyelere taşıyacağız” dedi. Gülle, bu kapsamda, dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürün arasında Türkiye’nin ihracatında güçlü olduğu 47 üründen elde ettiği 50 milyar dolar geliri ve yüzde 2,8’lik pazar payını daha da artıracaklarını söyledi.

5G’li yol haritası

Hazırlanan raporla, 360 derecelik bir bakış açısıyla ihracatı mercek altına aldıklarını belirten Gülle, şunları kaydetti:

  • “2019 yılı için ilan ettiğimiz, ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilikçilik’ teması kapsamında ‘İhracatta İlk Adım Seferberliği’, ‘İhracatta Sıfır Atık Seferberliği (Kadın Konseyi)’, ‘İhracat Oyun Yazılımı’ gibi projelerimizle çok boyutlu, geniş kapsamlı ve katma değer yaratmaya yönelik bir eylem planı hazırladık. Bu plan, 5G yol haritamız rotasında ilerleyecek. 5G Yol Haritamız da, Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi, Güçlü İhracat, Güçlü İnsan Kaynağı, Güçlü Altyapı ve İhracat Ekosistemi başlıkları yer alıyor.”

#İhracat
#Rapor
#Türkiye İhracatçılar Meclisi
#Dış ticaret
5 yıl önce