|

71 milyonluk ceza tatmin etmedi

Çimento firmalarına 2016 yılıyla birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam nedeniyle kesilen 71 milyonluk ceza müteahhitler tarafından yetersiz bulundu.

Yeni Şafak
13:17 - 18/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:14 - 18/01/2016 Pazartesi
IHA

Çimento firmalarına, 2016 yılıyla birlikte hazır beton fiyatlarına yaptıkları zam nedeniyle Rekabet Kurulu tarafından 71 milyonluk ceza kesilirken, müteahhitler firmalara kesilen cezaların yetersiz olduğunu söyledi.


Rekabet Kurulunun Ege Bölgesinde faaliyet gösteren altı çimento fabrikasına Rekabet Kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle 71 milyon TL ceza kesmesinin yankıları devam ediyor. Konuyla ilgili sektör temsilcilerinden açıklamalar gelirken, müteahhitler firmalara kesilen cezaların yetersiz olduğunu ifade etti. Kalıcı yaptırımların uygulanması gerektiğini dile getiren bazı kişiler, cezaların çimento firmaları tarafından müteahhitlere, en sonunda yine vatandaşa yansıyacağı görüşünde birleşti.


Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, verilen cezanın yeterli ve caydırıcı olamadığını belirterek şunları söyledi: "Çimento firmaları, yaptıkları zamla bu cezayı bir haftada çıkarır. Bu konuda esas yapılması gereken caydırıcı önlem alınmasıdır. Bu noktada devletin yetkili kurumlarının gerekli incelemeleri yapmaları ve gereken önlemi alması gerekiyor. Hazır betonda yapılan bu kadar fahiş bir zam, ülkenin başka bir yerinde yoktur. Kendi maliyetleri çok daha ucuzken, bu kadar zam yapmaları kabul edilemez. Rekabet Kurulunun kesmiş olduğu ceza caydırıcı değildir ve daha farklı önlemlerin alınması gerekmektedir"


Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de, "Gelen her zam en sonunda vatandaşa yansıyor" diyerek başka yaptırımların gelmesinin şart olduğunu şöyle belirtti: "İlk olarak inşaat sektörünün ülkemizin lokomotif sektörü olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Birçok sektöre iş ve istihdam sağlıyor. Çimento ve demir de bu sektörün ana girdisi. Çimentoya yapılan zam bizi temelden etkiliyor. Biz bu konuyla ilgili çok hassas davranıyorduk; ancak İzmir'in çimentoyu İstanbul ve Ankara'dan bile pahalıya almasını çimentoyu bir türlü anlayamıyoruz. Yapılan zam karşısında gelen ceza yeterli değil. Daha başka yaptırımların gelmesi şart. Madem çimentocular zammın nedeni olarak maliyetleri gösteriyor, o zaman diğer illerdeki maliyetle İzmir'deki maliyetlerin karşılaştırılması gerekiyor. Unutmayalım ki; gelen her zam en sonunda vatandaşa yansıyor. Firmalar kendilerine kesilen cezaları zaten çıkarmış durumda. İnşaatçı mecburen çimentoyu alacak. Başka şansı yok. Ancak bunun böyle devam etmeyeceği de açık."


"CEZALARIN SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE BİR FAYDASI OLMAYACAK"

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı ise, zam ve cezalarla ilgili söylenecek çok şeyin olduğunu aktararak şunları söyledi:


"Bu haksız zam sektörü tıkayacak ve zam dönüp dolaşıp zammı yapanları vuracaktır. Akılcı olan piyasaya uygun hareket etmektir. Tam piyasa yeniden canlanırken yapılan bu mesnetsiz zam, piyasayı yeniden tıkıyor. Bunun kime faydası var? Buna devletin bir an evvel çözüm bulması gerekiyor. Ticaret ve sanayi odalarının müdahil olması ve çözüm üretmesi şart. Eskiden çimento firmaları devletin yönetimindeydi. Ardından özelleşti; fakat bu sefer de ortaya kartel çıktı. Rekabet yok. Dünyada emtia fiyatları, petrol fiyatları düşerken bu zamların anlamı ne? Çimento firmaları aklıselim ve Türkiye'nin şartlarına uygun hareket etmeli. Aksi takdirde kaybeden hem vatandaş, hem sektör hem de kendileri olacaktır. Yoksa kesilen cezanın sorunun çözümünde hiç bir faydası olmayacak"


Egesel İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şahin de bu cezanın bunlar için çiğdem, çekirdek parası olduğunu belirterek şunları söyledi:


"Çimento üreticileri için çok küçük bir yaptırım. Cezai yaptırım en sonunda dönüyor dolaşıyor tekrar inşaatçıya, vatandaşa yansıyor. Kendi aralarında pay edip birim fiyatlara yansıtıyor ve kesilen cezaları yine bizden, vatandaşlardan tahsil ediyor. Kendi aralarında bir yapı kurmuşlar ve yasal çerçeve kapsamında vatandaşın cebinden haksız kazanç sağlıyorlar. Tam bir sömürü düzeni. Yaptırım gücünün olması için farklı uygulamalara gitmek gerek. Bunlara kapatma cezası verilmesi gerekiyor mesela. Ayrıca ceza kesen kurum ve kuruluşların bu yapılarla ne kadar iç içe olduğuna bakmak gerekiyor. Bu kurum ve kuruluşların tüketicilerin ve müteahhitlerin yanında tavır koyması gerekir. Bu kartelin önüne geçmenin tek yolu caydırıcı cezadır ve maalesef verilen ceza bu firmalar açısından caydırıcı değildir."

#ceza
#müteahhitler
#beton
8 yıl önce