|

81 il doğal gaza kavuştu

Hakkari’ye de ulaşan şebeke ile Türkiye’nin 81 ili doğal gaza kavuştu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Doğuda ne varsa batıda da o olacak anlayışıyla çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2018 الأحد
Güncelleme: 01:39 - 23/12/2018 الأحد
Yeni Şafak
Son dağıtım şebekesiyle beraber 81 ilin tümüne doğal gaz verilir hale geldi.
Son dağıtım şebekesiyle beraber 81 ilin tümüne doğal gaz verilir hale geldi.

Türkiye’de hem hane halkı hemde sanayi için vazgeçilmez enerji kaynağı haline gelen doğal gaz dün itibariyle Hakkari’ye kadar uzandı. Son dağıtım şebekesiyle beraber 81 ilin tümüne doğalgaz verilir hale geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hakkari’ye doğal gazı ulaştırdık. Bugün itibarıyla 81 ilimizin tamamı doğal gaza kavuştu” dedi. Dönmez, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, süreçte emeği geçenlere teşekkür etti. “Önce millet önce memleket” diyerek yola çıktıklarını belirten Dönmez, “Bu yolda büyük bir adım daha atarak Hakkari’ye doğal gazı ulaştırdık. Bugün itibarıyla 81 ilimizin tamamı doğal gaza kavuştu. Doğuda ne varsa Batıda da o olacak anlayışıyla çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

ABONE SAYISI 15 MİLYONU GEÇTİ

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliğince (GAZBİR), Türkiye’de doğal gazda abone sayısının 15 milyonu geçtiği bildirildi. GAZBİR’in Twitter hesabından paylaşılan mesajda, dün Hakkari’ye doğal gazın iletilmesiyle 81 ilin tamamının bu imkana kavuştuğu hatırlatıldı.

Dağıtım şebekesinin her yıl yüzde 10 büyüdüğü kaydedilen mesajda, “Dağıtım şebekemiz 130 bin kilometreye, abone sayımız ise yüzde 9 büyümeyle 15 milyonun üzerine çıktı” bilgisi verildi.

YILLIK TÜKETİM 53 MİLYAR METREKÜP

Geçtiğimiz yılı 78 şehre ulaşarak kapatan doğalgaz sektörü 2018’i 81 ile ulaşarak kapatmış oluyor. Geçen yıl sonu itibarıyla toplam abone sayısı 14 milyon 162 bin 930’a, doğalgaz götürülen vatandaş sayısı ise 61 milyon 901 bin 654’e ulaştı. Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi geçen yıl 53,3 milyar metreküpe ulaştı. Tüketimin 20 milyar 483 milyon metreküpü elektrik üretim santrallerinde, 15 milyar 78 bin metreküpü sanayide ve 13 milyar 301 milyon metreküpü de konutlarda gerçekleşti. Geçen yıl 100 metrekarelik bir hanenin ortalama yıllık doğalgaz gideri bin 220 lira olarak hesaplanırken, doğalgazın yüzde 42 daha ucuz olduğu görüldü.

  • Dünya fiyatı ucuzlayacak
  • Enerji uzmanlarına göre dünyada doğalgaz arzı önümüzdeki yıllarda artarken ulaştırma teknolojilerinde de ciddi yatırımlar yapılacak. Bu süreç fiyatları azaltırken, ithalatçı konumdaki ülkelere ucuz ve bol doğalgaz girişine vesile olacak. Bu konuda özellikle LNG kapasitesinde önümüzdeki dönemde artış öngörülüyor. Katar'ın geçtiğimiz ay OPEC'ten ayrılma kararı, yönünü doğal gaza çevireceğinin bir göstergesi olarak yorumlanmıştı. Şu anda Katar sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) en güvenilir ve en önemli aktörü konumunda. Katar, LNG kapasitesini de ciddi şekilde artıracağını açıklamıştı.
  • MALİYET EV TÜPÜNDE
  • Türkiye’deki kullanım konusunda hazırlanan rapora göre ise, hanelerde en yüksek enerji maliyeti 6 bin 147 lira ile ev tüpünde gerçekleşti. Onu, 2 bin 999 lira ile fuel-oil ve bin 737 lira ile kömür izledi.

#Doğal gaz
#Fatih Dönmez
#Abone
٪d سنوات قبل