|

ABD'de taşranın Trump zaferi

'Amerika'yı tekrar büyük yapacağız' sloganıyla sürpriz bir şekilde zafere giden Trump'ın kazanmasındaki en büyük neden mavi yakalı taşralıların olduğu ortaya çıktı. ​Seçimlerde kritik merkezlerden olan Pensilvanya, Michigan ve Wisconsin'un mavi yakalı seçmen kitlesi Trump'ın zaferinde kilit rol oynadı.

Yeni Şafak
10:00 - 5/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:28 - 5/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Seçimlerin kaderini Wall Street ve Hollywood karşıtı mavi yakalı halk kitlesi belirledi.
Seçimlerin kaderini Wall Street ve Hollywood karşıtı mavi yakalı halk kitlesi belirledi.

İngiltere'de Brexit zaferi ile zirveye çıkan aşırı sağ söylem, Avrupa'da taşları yerinden sarstı. İngiltere'deki referandum Avrupa'daki, sağ seçmeni ve AB karşıtlığını arttırırken, Amerika'da da yansımaları kısa sürede hissedildi. Seçimlerde kritik merkezlerden olan Pensilvanya, Michigan ve Wisconsin'un mavi yakalı seçmen kitlesi Trump'ın zaferinde kilit rol oynadı.



Bundan önceki son 9 seçimi büyük bağışlar toplayan adaylar kazandı. 8 Kasım'daki seçimde ise Donald Trump, rakibi Hillary Clinton'a oranla daha az bir bağışla ve kendisine has üslubuyla zafer elde etti.







Mavi yakalı ve emekçiler kazandı


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Amerikan seçimleri sonrası , 'Wall Street ve Hollywood kaybetti, mavi yakalılar ve emekçiler kazandı' diyerek büyük resmi özetledi.



Trump'ın popülerliği, aşırı uç söylemleri ve sisteme yönelik getirdiği eleştirileri mavi yakalı ve muhafazakâr Amerikalı kitle tarafından büyük destek gördü. Trump'ı zafere ulaştıran mavi yakalı kesimler olurken, beyaz yakalı genç ve kadınların oluşturduğu kitle ise Clinton'ı destekleyerek kaybeden taraf oldu.



Dünya ekonomisinde dalgalanmalara sebep olan Trump'ın 'büyük' Amerika'sını yeni sürprizlere gebe bir halde izliyor olacağız.



  • Mavi yakalılar
  • ABD'de Wall Street'i İşgal Et! Eylemlerinde de gördüğümüz bu kesimler emek sınıfını oluşturuyor. Daha çok mal veya hizmet üretimi yapan bir işletmede, arazide, sahada veya üretim tezgahı başında birebir emek sarf eden ve beden gücüne dayalı işlerde çalışan kesimlerden oluşuyor.


Trump'tan ilk darbe BM'yeMedya çark etti


#Amerika
#Trump
#Beyaz Saray’
#İngiltere
#Brexit
7 yıl önce