|

Ada tarımına can suyu

KKTC’nin içme sorununu denizaltı boru hattıyla çözen Türkiye, bir adım daha atarak yağmurlama ve damlama sulama projeleri geliştirdi. Anavatandan adaya giden yıllık 75 milyon metreküp suyun yarısı sulama amaçlı kullanılacak. Sulu tarım ile KKTC ekonomisine yıllık 100 milyon TL ek gelir sağlanması hedefleniyor.

Yasemin Asan
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:45 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'den KKTC’ye askılı boru sistemiyle denizden su iletimini sağlayacak 66,5 km’lik Deniz Geçişi İsale Hattında 500 m uzunluğundaki son parçanın montajı 7 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti.
Türkiye'den KKTC’ye askılı boru sistemiyle denizden su iletimini sağlayacak 66,5 km’lik Deniz Geçişi İsale Hattında 500 m uzunluğundaki son parçanın montajı 7 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “KKTC’nin su meselesini kökünden çözün” talimatının ardından yapılan çalışmalar neticesinde yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC’nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla Tarım ve Orman Bakanlığı “KKTC Su Temin Projesi” hayata geçirmişti.

ASRIN PROJESİ İLE SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

  • Asrın projesinde uygulanan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçmekte ve bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Dünyada ilk defa uygulanan askılı borulu sistemle Anamur’da inşa edilen Alaköprü Barajı’ndan alınan su ilk kez 24 Eylül 2015 tarihinde, KKTC tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı’na iletildi. Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınan yıllık 75 milyon metreküp su Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılıyor.

SIRA SULAMA PROJESİNDE

KKTC’de son 30 yıldır giderek artan bir şekilde su sıkıntısı yaşanıyor. Su ihtiyaçlarının tamamen yer altı suyu kaynaklarından karşılandığı KKTC’de aşırı çekim neticesinde yer altı suyuna deniz suyu girişimleri yer altı sularının tuzlanmasına neden oldu. Beşparmak Dağlarından elde edilen yer altı suyunun, kalitesi yüksek olmakla beraber, sınırlı bir nüfusa hizmet ediyor. Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları nedeniyle, Türkiye’den KKTC’ye iletilen sulama suyu, KKTC’nin kalkınmasına önemli ölçüde katkı sağlayacak.

SULU TARIM İLE YILLIK 100 MİLYON TL GELİR

KKTC’ye iletilen su ile sulu tarım yapılacak arazilerde yıllık yaklaşık 100 milyon TL ilave gelir artışı sağlanacak. Suya hasret KKTC arazileri yapılacak yağmurlama ve damla sulamaları ile bereketlenecek. Türkiye’den sağlanacak yıllık 75 milyon m3 su miktarının 37.5 milyon m3’ü içme suyuna kalan 37.5 milyon m3’ü sulama amaçlı kullanılacak. Temeli atılacak KKTC Sulamaları İletim Tüneli’nin inşaatı işi kapsamında 4,20 m çapında 5700 m uzunluğunda tünel, 3,50 metre çapında 450 metre uzunluğunda galeri ve 1,5 metre çapında 582 metre uzunluğunda boru imalatları yapılacak. Tünelin portal kazısı, regülasyon havuzu ve galeri kazı imalatları tamamlandı. Tünel delme makinası kurulumu tamamlandı, tünel imalatına hazır hale getirildi.

  • BU BAŞARI TÜRK MÜHENDİSLERİNİN
  • Güzelyurt ve Mesarya Ovaları İletim Tünelinde kullanılan tünel delme makinesi Mersin Pamukluk Barajı tünelinde çift kalkanlı olarak kullanılan makine, tamamı Türk mühendislerin projelendirmesi ile dünyada ilk ve tek olarak E-berk fabrikasında KKTC Güzelyurt ve Meserya Ovaları iletim tüneli projesindeki zemine uygun olarak tek kalkanlı hale dönüştürüldü. Bu revizyon işleminde yüzde 54 yerli malı ve yüzde 100 yerli işçilik kullanıldı. Proje kapsamındaki malzemelerin yüzde 92’si, çevre ve iş güvenliği/sağlığı hizmetlerinin yüzde 100’ü yerli, segment üretim tesisleri, iş makinası parkının ise yüzde 80 yerli üretim kullanıyor.
#KKTC
#Su
#Boru Hattı
#Tarım
5 yıl önce