|

Afet hasarlarına online tespit

TÜBİTAK mühendisleri, uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analiz yazılımı yapan VİSKON-RS ismi verilen sistemi geliştirdi. Program ile deprem, sel ve orman yangını gibi afet türlerinin hasar analizlerine kısa bir zamanda ulaşma imkanı sağlanıyor. Yazılım AFAD'ın hizmetine sunuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2016 Pazar
Güncelleme: 23:22 - 9/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, kurum tarafından geliştirilen VİSKON-RS sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergin, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde (BİLGEM) geliştirilen program ile uzaktan algılama ve afet sonrası hasar analizinin yapılacağını açıkladı. Ergin, “Sistem, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kullanımına sunuldu” dedi.



VİSKON-RS SİSTEMİ


Çalışma hakkında bilgiler paylaşan Ergin şunları söyledi: “VİSKON-RS adı verilen yazılımla yüksek ve çok yüksek çözünürlüklü birçok uydu görüntüsü işlenebiliyor. Uzaktan algılama teknolojileri yardımıyla geniş alanlara ait veriler daha hızlı ve ekonomik olarak kıymetlendirilebiliyor. VİSKON-RS deprem, sel ve orman yangını gibi afet türlerinin hasar analizlerine özelleşmiş uygulamalar içeriyor.”



VERİYİ ANALİZ İMKANI


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, programın bir çok teknik bilgiyi de sunduğunu ifade etti. Ergin, nesne tabanlı görüntü analizi ve doku analizi gibi genel amaçlı kullanılabilecek birçok uygulamanın da sistem içinde yeraldığını kaydetti. Ergin, yazılımın uzaktan algılama verilerini okuma, işleme ve analiz etme konularında bütünleşik bir altyapı sunduğunu dile getirdi.Ergin, sistemin deprem öncesi ve sonrasında bölge ve bina bazında hasar tespiti/analizi yapabildiğini kaydetti. Sistemin yeryüzü kullanım alanlarının sınıflandırılmasında da kullanıldığının altını çizen Ergin, orman yangını ve sel sonrası hasar analizlerinin de gerçekleştirilebileceğini belirtti.



Savaş ve operasyon sonrasında da kullanılıyor


VİSKON-RS yazılımının temel özellikleri hakkında bilgi veren Ergin, sistemin sadece doğal afetlerde değil savaş gibi durumlarda da kullanılabileceğini söyledi. Ergin“Savaş/operasyon sonrası bölge ve bina seviyesi ön hasar analizi yapabilen sistem ayrıca mülteci kamplarının izlenmesi ve çadır tespitinde de kullanılabiliyor.” ifadesini kullandı.



TÜBİTAK'a başvurular artarak sürüyor


TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, kuruma proje başvurusunda son 3 yılda yüzde 20 seviyelerinde artış olduğunu söyledi. Arcaklıoğlu “2015 yılında 12 binlerde olan başvuru sayısının bu yılın sonunda 15 binlere dayanmasını bekliyoruz.” dedi. Prof. Dr. Arcaklıoğlu, yaptığı açıklamada, desteklenen projelerin süresi, bütçesi ve hedef kitlesi itibarıyla farklılık gösterdiğini, akademisyenlere her türlü kolaylığı sağlayabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.


#TÜBİTAK
#VİSKON-RS
#Arif Ergin
8 yıl önce