|

'Afrin harekatının kaderini değiştiren İHA ve SİHA'lardır'

Başbakan Binali Yıldırım, "Afrin harekatının kaderini değiştiren İHA ve SİHA'lardır. Orada bir üstünlük oluşturduk. Karşı tarafa verilen mühimmatlar, silahlar bizim bu mukayeseli üstünlüğümüzün altında kaldı" açıklamasında bulundu. Yıldırım, Zeytin Dalı başarıyla tamamlandığını ve temizlik faaliyetlerinin devam ettiğini ifade ederek, "Bugün 3 şehidimiz var. Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

Yeni Şafak
15:26 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:17 - 22/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, Endüstriyel Yetkinlik projesi tanıtımı toplantısında konuştu.

Konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:


"2002'de AK Parti İktidarı savunma sanayine özel bir önem verdi. Biriken projeleri hızlı şekilde hayata geçirmeye başladı. Ayrıca yerlilik oranı artırdı. Savunma sanayisinde bizim dünya ölçeğinde şirketlerimiz var. Başbakanlığımıza bağlı fabrikalarımız, tersanelerimiz var. Geçmişten gelen altyapımızı değişen dünya şartlarına göre uyumlu hale getirmek gerek.

Kamu tersanelerinde yapılan sözleşmelerin ne zaman ne de fiyat bakımından tutturulduğuna şahit olmadım. Şu anda tersanecilikte, gemi inşaatında Türkiye çok büyük mesafe aldı. Türkiye belirli alanlarda marka konumuna geldi.

Önümüzde yeni bir dönem var, insan faktörünün devreden çıktığı, bilişimin, yazılımın, akıl terinin daha fazla kullanılacağı bir döneme giriyoruz.

Bu projenin amacı ekosistemi tamamlamak. Biz bunu bakan olduğum dönemde demir yollarında yaptık. Savunma sanayisine bakıyoruz. 600'den fazla projemiz var, 10 yıl içinde bu projeler gerçekleştirilecek.

Savunma sanayii ekosistemini oluşturmalıyız. Demir-yollarında ray bile yapamıyorduk. Şimdi ray da lokomotif de yapıyoruz. Çünkü şartlar bizi zorladı.


Orada bir üstünlük oluşturduk. Karşı tarafa verilen mühimmatlar, silahlar bizim bu mukayeseli üstünlüğümüzün altında kaldı. Elinde imkan ve kabiliyetlerinin olduğunu bilirse hasımlık yapmaya kimse cesaret edemez. Caydırıcılık kabiliyetimizi geliştirirsek bölgesel krizlerin üstesinden daha kolay geliriz. Küçük ve orta ölçekli firmaların tespiti ve desteklenmesi olmazsa olmaz.

Eski alışkanlıkları artık bırakalım. Bizim patronlarımız akla para vermeyi asla düşünmez. Eskiden 3 ayda planın bir tanesini zor çizerdik. Şimdi teknoloji gelişti. O halde bu altyapı ve birikim elimizde mevcut bunu en iyi şekilde koruyacağız.

Bunlar sadece bizim ihtiyacımızı da karşılamayacak. Küresel anlamda iş sağlayacak. Bir de bu işin aklı var. Aklı nedir? Bu işin planı, projesi elinde olacak. Başkasının haceti ile iş yapamazsın. Kendi işimizi kendimiz yapacağız. Bu yöndeki yetkinliğimizi böylece geliştirmiş olacağız. Şunu söyleyeyim; insan kaynak kapasitesi olarak bir sorunumuz yok, tecrübe olarak da sorunumuz yok ancak organizasyona ihtiyacımız var.

Geçmişte de tekstilde Türkiye alt yüklenici, hala da öyle. Marka üretemeyince oluşan katma değere de maalesef siz sahip olmuyorsunuz, başkaları ondan daha fazla istifade ediyor. Bu çok hayırlı girişim, destekliyoruz. Sonuna kadar da desteğimiz devam edecek.

Yeter ki kapasitesi gelişmiş şirketlerimiz olsun. Elimizden gelen desteği veriyoruz.

"Bugün 3 şehidimiz var"

Zeytin Dalı başarıyla tamamlandı maalesef temizlik yapılıyor. Eğer terörle her tarafı tuzaklamışlar bunların temizliği ile uğraşırken kayıplarımız da oluyor. Bugün 3 şehidimiz var. Allahtan rahmet diliyoruz.

Bir taraftan terörle bölgeyi temizledik, bölgeye hayatı normale döndürecek insanların oraya yerleşip hayatını sürdürebileceği alt yapıyı da oluşturuyoruz.

Türkiye'nin dışarıdan destek vereceği uygulamayı Afrin'de de uygulamaya başlayacağız. Fırınlar yanıyor, tahribatlar giderilmeye çalışılıyor. Yavaş yavaş izleri siliniyor. Bu mücadele bitti mi? Bitmedi! Orada bitti Fırat'ın batısı aşağı yukarı kontrole alındı ama Kuzey Irak'ta tehdit devam ediyor. Tehdit neredeyse biz oradayız. Terör örgütü Türkiye'nin hedefidir."

#Binali Yıldırım
6 yıl önce