|

Akaryakıta ÖTV ayarı

İran ve ABD arasındaki yaptırım krizi sonrasında küresel riskler nedeniyle petrolün varil fiyatı dün 80 dolara kadar çıktı. Tüm ülkeleri ilgilendiren artıştan vatandaşın en az şekilde etkilenmesi için hükümet akaryakıta ÖTV ayarı getirdi. Buna göre, petrol fiyatındaki artış ÖTV’den telafi edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:31 - 18/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Artışlardan vatandaşın en az şekilde etkilenmesi için hükümet akaryakıta ÖTV ayarı getirdi.
Artışlardan vatandaşın en az şekilde etkilenmesi için hükümet akaryakıta ÖTV ayarı getirdi.

ABD'nin İran kararı ile artan küresel riskler nedeniyle petrolün varil fiyatı 80 dolara kadar çıktı. Tüm ülkeleri ilgilendirecek bu fiyat artışından vatandaşın en az etkilenmesi için hükümet akaryakıta ÖTV ayarı getirdi. Böylece petrol fiyatlarındaki artış ÖTV’den telafi edilecek. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışları vatandaşa zam olarak yansıtmamak adına söz konusu malların tabi olduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında azalış yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

VERGİ TUTARLARINI GEÇMEYECEK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış fiyatlarında, uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak meydana gelen artış durumunda, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarlarında, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılarak zam vatandaşa yansıtılmayacak. Buna göre, benzin, motorin, LPG'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış tutarlarında, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışlarda, bu malların tabi olduğu ÖTV, artış tutarı kadar azaltılacak. Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı azalış durumunda ise ÖTV, geçerli vergi tutarlarını geçmeyecek.

PETROLÜN VARİL FİYATI 80 DOLARI GÖRDÜ

Artan petrol fiyatı da küresel piyasalar tarafından yakından izleniyor. Öte yandan dün Brent petrolün varili, Ortadoğu’daki jeopolitik endişeler sebebiyle, uluslararası piyasalarda 79,36 dolar seviyesini gördü. Dün 78,06 dolardan düne başlayan ve gün içinde en yüksek 79,31 dolara ulaşan Brent petrolün varil fiyatı, sabah 79,23 dolardan açıldı. Brent petrolün varili saat 09.15 itibarıyla yüzde 0,16 artışla 79,36 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili ise 71,70 dolardan alıcı buldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1,4 milyon varil (yüzde 0,3) azalışla 432,4 milyon varile gerilediğini açıkladı.


Mobilize sistem

Maliye Bakanı Naci Ağbal, akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisinde (ÖTV) eşel mobil sistemine geçildiğini ve bugünkü ÖTV tutarlarını tavan olarak belirlediklerini belirterek, “Yeni sistemle vergilerin aşağı inmesinde sınır olmayacak ama yukarı giderken bugün uygulanmakta olan vergi tutarları hiçbir şekilde aşılamayacak” dedi. Kararla akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’de eşel mobil sistemine geçildiğine işaret eden Ağbal, “Yeni bir sistem. Bu sistemle petrol fiyatlarında ve kurda meydana gelebilecek değişimler karşısında vergi miktarları, değişimin yönüne bağlı olarak ters orantılı çalışacak. Herhangi bir şekilde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştirilecek. Sistemde tersi de geçerli olacak. Petrol fiyatları tekrar 70 dolarların altına gelirse bu defa ÖTV tekrar yukarı yönlü değişime uğrayacak” diye konuştu.

#Akaryakıt
#ÖTV
6 yıl önce