|

Aktivite ekonomisi

Şirketler çalışanın motivasyonunu ve verimliliğini arttırmak için birçok aktiviteyi hayata geçiriyor. Aktivitelerin oluşturduğu sektörde büyük bir ekonomi de oluştu. Firmalar yılda 100 ila 300 arasında değişen çeşitli etkinlikler düzenliyor. Etkinliklerin ortalama maliyeti bin ile 150 bin TL arası.

Yeni Şafak
04:00 - 21/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 03:54 - 21/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Şirketler, motivasyonu artırmak, çalışanlarını ödüllendirmek için etkili yöntemler peşinde. Rekabet arttıkça, çalışanının motivasyonunu ve verimliliğini ön planda tutmayı hedefleyen dev şirketler, bunu yaparken de X, Y, Z olarak adlandırılan 3 farklı kuşağın profiline göre hareket ediyor. Bu çalışan profillerine yönelik en çok düzenlenen etkinliklerin başında spor turnuvaları ve online aktiviteler geliyor. Anadolu'daki şirketlerde ise imece usülü etkinlikler dikkat çekiyor. Yörelere göre toplu düğün organizasyonları, hobi kursları ve çalışana ev alırken finansal destek sağlama gibi etkinlikler göze çarpıyor. Her bir organizasyon şirketi yılda 100 ila 300 arasında değişen çeşitli aktivitelere imza atıyor.



KUŞAK DEĞİŞTİ AKTİVETELER DEĞİŞTİ


Şu anda pek çoğu deneyimli yönetici pozisyonundaki kişiler, X kuşağı olarak adlandırılan bir nesil. Bu kuşak, daha çok şirket tarafından düzenlenen ve genelde eğitim şeklinde olan etkinliklere katılıyor. İş yemekleri ve mini tiyatro oyunları dikkat çekerken, yeni nesille birlikte beklentiler ve motivasyon araçları da değişmeye başladı. Y kuşağı olarak adlandırılan nesil şu anda iş hayatının içerisinde aktif şekilde rol alıyor. Personel analizini başarılı şekilde yapan şirketlerin son yıllarda düzenlemiş oldukları motivasyon etkinliklerine bakıldığında; yelken, kano, rafting gibi su sporları, yüzme yarışları, futbol ve basketbol turnuvaları, off road gibi ekip içi iletişimi güçlendirecek aktiviteler yer alıyor.



150 BİN LİRALIK ORGANİZASYON


Şirket gruplarının çalışanını mutlu etmek için yaptığı etkinliklerin ortalama maliyeti ise bin liradan başlayıp 150 bin liraya kadar çıkabiliyor. Uzmanlar, şuan Y kuşağına göre çalışmalar ağırlık kazansa da, kristal çocuklar olarak adlandırılan Z kuşağına yönelik teknoloji alanında organizasyonların artacağı görüşünde.



KRİSTAL ÇOCUKLARIN TERCİHİ TEKNOLOJİ


X kuşağının deneyimli yöneticileri ve Y kuşağının genç profesyonellerinden sonra “Z kuşağı" da iş hayatına atıldı. 2000'li yıllarda dünyaya gelen ve “kristal çocuklar" olarak adlandırılan Z kuşağı, özel hayatlarının tamamına yayılmış olan teknolojiyi, iş hayatlarında da sonuna kadar yaşamak istiyorlar.



ONLİNE ETKİNLİKLER REVAÇTA


AdStation Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu, bundan sonraki yıllarda çalışma hayatının tamamında yer alacak organizasyonların, kuşaklara göre nasıl şekillenmesi gerektiğini anlattı. Online etkinliklerin önem kazandığını belirten Palazoğlu, sosyal medyanın marka değeri için ne kadar önemli olduğunun bilincinde olan firmaların da farklı etkinlik talepleri olduğuna dikkat çekti.







Y KUŞAĞI PERSONEL SÜRPRİZLERİ SEVER


Organizasyon Firmaları Derneği (OFİDER) Başkanı Gültekin Tepe, Türk şirketlerinde çalışanın motivasyonunu artırmak için yapılan çalışmaların büyük bir ivme kazandığını ifade etti. En çok Y kuşağına göre organizasyonların düzenlediğini dile getiren Tepe, “İlk jenarasyon bu gibi durumlara pek alışkın değil.Y kuşağı sürprizlerden ve bu tarz etkinliklerden hoşlanıyor. Türkiye'de Y jenarasyonu ile birlikte insan kaynakları da canlandı" dedi. Her bütçeye uygun çalışmalar yapıldığını ifade eden Tepe, “Dev jenga oyunundan tutun da oyuncak kapma makinasına, simit ve salepe kadar birçok farklı etkinlik çeşiti var" diye konuştu.




#Şirketler
#Şirket çalışanları
#Aktivite
#Motivasyon
7 yıl önce