|

Cumhurbaşkanı Kararı ile altın ve gümüşte devlet hakkı oranı arttı

Altın ve gümüş madenlerindeki devlet hakkı oranlarında artışa gidildi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranları yüzde 25 artırımlı uygulanacak. Karar sonrası vatandaş 'Devlet hakkı nedir?', 'Devlet hakkındaki artış altın fiyatlarını etkiler mi?' şeklindeki soruların cevabını aramaya başladı. Artış öncesi altın ve gümüşte yüzde 1 olan devlet hakkı son artışla yüzde 1,25'e çıktı.

08:29 - 4/09/2020 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 4/09/2020 Cuma
Yeni Şafak
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranlarının yüzde 25 artırımlı uygulanmasına karar verildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre Maden Kanunu kapsamında 4'üncü grup madenlerden olan altın ve gümüş için belirlenen devlet hakkı oranları yüzde 25 artırımlı uygulanacak.

ALTIN VE GÜMÜŞTEN ALINAN DEVLET HAKKI ORANLARI

Karar sonrası altın ve gümüşteki yeni devlet hakkı oranları da merak konusu oldu. Buna göre daha önce altında 800 $/oz'dan, gümüşte ise 10 $/oz'dan küçük miktarlarda yüzde 1 olan devlet hakkı yüzde 1.25'e çıktı.

Maksimum alınan devlet hakkı oranı ise
2101 $/oz altında ve 37 $/oz gümüşte yüzde 15'ten yüzde 18.75'e çıktı.


DEVLET HAKKI NEDİR?

Devlet, ülkede üretilen madenlerin belirli özelliklere sahip olanlarından belirli oranda miktarı devlet hakkı olarak alıyor.

Üretilen madenin hammadde olarak kullanılması veya satılması halinde, aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki tüvenan olarak ocak başı satışında uygulanan fiyat, ocak başı satış fiyatı olarak kabul ediliyor.

Madenlerden alınan devlet hakkına esas olan emsal ocak başı satış fiyatı, bölgeler de dikkate alınarak her madene ait ayrı ayrı ve uygulandığı yıl için belirlenerek Genel Müdürlükçe ilan ediliyor. Ruhsat sahipleri tarafından devlet haklarının beyanında kullanılan ocak başı satış fiyatı, Genel Müdürlükçe ilan edilen ocak başı satış fiyatından daha düşük olamıyor.

DEVLET HAKKI ALTIN FİYATLARINI ETKİLER Mİ?

Devlet hakkındaki artış sonrası özellikle altın yatırımcısı bu artış oranının altın fiyatlarını nasıl etkileyeceğini de merak etmeye başladı. Altın ve gümüşün çıkarılması esnasında maden işletmecilerinden alınan devlet hakkının altın fiyatlarına doğrudan bir etki etmeyeceği belirtiliyor.

4 EYLÜL ALTIN FİYATLARI: GRAM ALTIN KAÇ LİRA OLDU?

Altın ve gümüşteki devlet hakkı payının artırılmasının ardından altın fiyatlarında 4 Eylül gününe ait rakamlar da belli oldu.
Gram altının fiyatı güne dikey yönde başlamasının ardından fiyatı 463,20 lira civarında işlem görmeye başlandı.
Yatırımcıların fiyatını en fazla merak ettiği altın türlerinden biri ise çeyrek altın oluyor. Çeyrek altının fiyatı da 4 Eylül sabahına 751 liranın üzerinde başladı. Çeyrek altın 751,60 TL'ye alınırken, 761,30 TL'ye satılıyor.
#altın
#Cumhurbaşkanı kararı
#Gümüş
#Resmi Gazete
#Altın hakkı
#Gümüş hakkı
#Devlet hakkı
4 yıl önce