|

Anka2’den Haçlı’ya mesaj

TUSAŞ’ın çift motorlu İHA’sı ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Anka-2 olarak bilinen yeni modelin ismi Anka-Aksungur olarak duyuruldu. İHA’nın adını aldığı Selçuklu emiri Aksungur, Halep’i Haçlılara dar eden komutan olarak biliniyor. 750 kg faydalı yük taşıyabilen araç ilk testte 4 saat 20 dakika havada kaldı.

Haber Merkezi
04:00 - 22/03/2019 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 22/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Anka-Aksungur isimli İHA
Anka-Aksungur isimli İHA

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan çift motorlu İnsansız Hava Aracı (İHA) ilk uçuşunu başarıyla yaptı. TUSAŞ, Anka-2 olarak bilinen yeni İHA’nın ismini ise Anka-Aksungur olarak duyurdu. TUSAŞ’ın Akıncı’daki tesislerinden havalanan Anka-Aksungur, 4 saat 20 dakika havada kaldı. Böylelikle TUSAŞ Anka’dan sonra ikinci İHA sistemini de göklerle buluşturmuş oldu.


700 KG FAYDALI YÜK TAŞIAYACAK

Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA sistemi, ilk uçuşunda otomatik iniş ve kalkış özelliği kullandı. Keşif, gözetleme ve taarruz görevlerinde kullanılacak hava aracının tüm arge bütçesi TUSAŞ tarafından karşılandı. 700 kilogramdan fazla faydalı yük taşıyabilen Anka-Aksungur, 24 saat havada kalabilecek. Orta irtifada yüksek yük kapasitesine sahip olan çift motorlu Anka-Aksungur’un, 40 bin feet yüksekliğe kadar uzun süreli görevler yapması hedefleniyor.

TEI MOTORU İLE UÇTU

Anka-Aksungur’da, ilk uçuşunda TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) tarafından geliştirilen PD170 motorları kullanıldı. Geçtiğimiz yıl PD170 motoru da ilk defa ANKA’da kullanılmıştı. Böylelikle PD1707in ikinci kullanıcısı Aksungur oldu.



HAÇLILARA GEÇİT VERMEDİ

Yeni İHA teknik özelliklerinin yanı sıra, adıyla da dikkat çekti. Selçuklu Hükümdarı Muhammed Tapar ve oğlu Sultan Mahmud’un emîri olan Aksungur el-Porsukî, Halep’e Haçlıları dar eden komutan olarak biliniyor. Aksungur kaynaklarda, “Halep’e hâkim olduktan sonra halka çok iyi davranan, gümrük vergilerini kaldırıp zulüm ve kötülüklere son veren hayır sever ve dindar bir emîr idi” şeklinde yer alıyor.

  • Yakında silahlandırılacak
  • Anka-Aksungur kısa süre sonra kanatları altında 8 cirit füzesi, 4 uzun menzilli tanksavar füzesi, gerektiğinde MAM-L ve MAM-C bombaları ve sentetik açıklıklı radar (SAR) taşıyabilecek. Aksungur böylece insanlı bir taarruz helikopterinin tüm mevcut kabiliyetini 40 bin feet’te 24 saatlik havada kalış süresi ile gerçekleştirebilecek.
#​TUSAŞ
#İHA
#Anka-2
#Anka-Aksungur
5 yıl önce