|

ANKA’nın motoru hazır

Türk savunma sanayisinin geliştirdiği hava platformları için tasarlanan motorlar için seri üretim süreci başladı. Yeni nesil ANKA için geliştirilen ‘PD170’ motorunun entegrasyonu tamamlanırken, uçuşun bu yıl gerçekleşmesi hedefleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:01 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Milli insansız hava aracı, yerli motor PD170’le uçmaya hazırlanıyor
Milli insansız hava aracı, yerli motor PD170’le uçmaya hazırlanıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Motor Sanayii (TEI), ‘High Tech Port By MÜSİAD’ fuarında, hava platformları için geliştirdiği motorları sergiledi. Burada gündemdeki projelere ilişkin önemli bilgiler veren TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, pistonlu PD170 motorunun yeni nesil ANKA için geliştirildiğini hatırlattı; bu motorun bir üst versiyonunun daha büyük bir platform olan Akıncı insansız hava aracı (İHA) için yapılacağını belirtti. Akşit şunları söyledi:

İNŞALLAH BU YIL UÇAR

“Bu, özgün İHA motorumuz. Bunun da seri üretim siparişini aldık. Seri imalatı başladı, yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu motorda 3 bin saat civarında olgunlaştırma testlerini tamamladık ki motorun ömrü 1800 saat. İHA’larda 1200 ile 1800 saat ömürler. Motoru aşırı zorladığımız için ömür kısa oluyor. Dayanıklılık testlerinde 3 bin saati geçti. Çok değişik, karmaşık, aynı anda paralel testler yaptık ve ilk siparişimizi aldık, seri imalata başladık. Özgün İHA motorunun yeni nesil ANKA’ya entegrasyonu geçen hafta itibarıyla bitti. Pist, taksi testlerinin başarıyla bittiği haberi geldi. Şimdi uçuş testlerini bekliyor PD170. İnşallah 2018’de uçtu diye duyarız. Motor hazır, TUSAŞ’ın prosedürlerini tamamlamasını bekliyoruz.”


PD155 ‘ARA ÇÖZÜM’DÜ

ANKA-S Motor Modifikasyon Projesi kapsamında geliştirilen PD155 motorundan ise şu ana kadar 10 adet teslim ettiklerini söyleyen Akşit, “Şu anda çok daha iyisi, güçlüsü çıkınca o bir ara ürün olarak kaldı. TUSAŞ’ın ihtiyacı dolayısıyla o motoru hızla geliştirip verdik. O motor ANKA’nın mevcut motorunun güç ihtiyaçlarını birebir karşılayacak bir motordu. PD170 ise daha ağır, daha yetenekli yeni nesil ANKA için üretildi” diye konuştu.

#ANKA
#TUSAŞ
6 yıl önce