|

Anneye ve babaya yarım gün izin

Milyonlarca memurun merakla beklediği yarı zamanlı çalışma hakkını kullanmaya yönelik yönetmeliğin eli kulağında. En geç 2 haftaya kadar yönetmeliğin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
08:36 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 09:02 - 10/11/2017 Cuma
Diğer
Uygulama ile memur anneler, yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay yarım gün çalışabilecek ve tam maaş alacak.
Uygulama ile memur anneler, yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay yarım gün çalışabilecek ve tam maaş alacak.

Memur anneler için hem yarım gün çalışıp tam maaş alma hem de çocuk okul çağına kadar yarı zamanlı çalışma ile ilgili detaylar belli olacak.

MEMUR 6 AY YARIM GÜN ÇALIŞABİLİR

Uygulama ile memur anneler, yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay yarım gün çalışabilecek ve tam maaş alacak. Yani, memur anneler, yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alacak ve maaşlardan hiçbir kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere 1'er ay eklenecek.

MEMURA YARIM GÜN ÇALIŞMA HAKKI

Ayrıca, çocuk okul çağına gelene kadar kısmi süreli çalışma imkanı da olacak. Çocuğu olan memur anne veya baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Yarı zamanlı çalışmada, mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısı yapılacak.

Fiili çalışmaya bağlı ödemeler ise devam edecek. Bu dönemdeki hizmet süreleri, derece yükselmesi ile kademe ilerlemesinde yarım olarak dikkate alınacak.

DOĞUM İZNİ NORMALDE NE KADAR?


657 Sayılı Kanunun 29 Ocak 2016 tarihli ve 6663 Sayılı Kanunla değiştirilen 104’üncü maddesinin Doğum Sebebiyle Verilecek İzinler bölümünün A Fıkrası’nda Analık İzni şöyle tanımlanıyor:

Analık izni nasıl uygulanıyor?

Kanun’daki analık izni uygulamasında kamu kurum ve kuruluşları arasında uygulama birliği sağlamak amacıyla Tebliğ’de yer verilen bazı açıklamalar şöyle:

Analık izni süresi ne kadar?

Memura beklenen doğum tarihinden önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilecektir. Çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, …) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilecektir. Böylece, çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on haftadır.

Analık izninin kullanımı

Annenin ölüm hali hariç analık izninden sadece kadın memur yararlanır. Analık izninin kesintisiz kullanılması gerektiğinden, bu izin kısım kısım kullanılamaz.

Doğum sonrası analık izni süresine eklenebilecek süreler

Memur, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmesi kaydıyla, isteği üzerine beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabilir. Kurumunda çalışmaya devam etmek isteyen memurun sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair tabip raporunu, doğum öncesi analık izin süresinin başlangıcında Kuruma iletmesi zorunludur. Her hal ve şartta memurun beklenen doğum tarihinden önceki üç hafta içinde Kurumunda çalışması mümkün değildir.

Erken doğum halinde analık izni

Beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan memurun, doğum yapmadan önce kullanamadığı doğum öncesi analık izni süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir. Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmeyecektir. Ölü doğum yapan memur, sağ doğum yapan memura verilen doğum öncesi ve doğum sonrası analık izninden aynı şekilde yararlanacaktır. Memurun düşük mü yoksa ölü doğum mu yaptığı hususunda tabip tarafından verilen rapora göre karar verilecektir.

Öğretmenlere verilecek analık izni

  • Yaz tatili içinde beklenen doğum tarihinden önce doğum yapan öğretmenin erken doğum sebebiyle kullanamadığı doğum öncesi analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilecektir. Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen ve fiilen çalışılması halinde doğum sonrası analık izni süresine eklenebilen doğum öncesi beş haftalık (çoğul gebeliklerde yedi haftalık) analık izin süresi, doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir.

#Memur
#Doğum izni
#Yarı zamanlı çalışma
#Yarım gün
#İzin
#Memur hakkı
#Meclis
6 yıl önce
default-profile-img