|

Atık kağıt sanayii hammadde bulamıyor

Atık kağıdı işleyip yurt dışına ihrac ederek döviz girdisi sağlayan atık kağıt sanayii yeteri kadar hammadde bulamıyor. Ülkede atık bilincinin henüz oturmadığını söyleyen AGED Başkanı Mustafa Saral, “İthalata getirilecek herhangi bir sınırlama cari açığı arttıracaktır” dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 23/10/2020 الجمعة
Güncelleme: 19:30 - 22/10/2020 الخميس
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Atık Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral, Sıfır Atık Projesi’nin en büyük destekçilerinden olduklarını belirtirken, atık kâğıt toplama oranlarının yurt içinde yükseltilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Öncelikle toplumda geri dönüşüm bilincinin artması gerektiğinin altını çizen Saral, “Sıfır Atık Projesi mutlaka tabana yayılmalı. Dolayısıyla sıfır atık bilinci oturmadan daha fazla atık kağıt toplamak mümkün değil. Kağıt toplama oranı zaten genel anlamda yüzde 50’nin üzerinde, 3 milyon ton hurda kağıt geri kazanılıyor. Kağıt sanayiinin ana ham maddesi olan karton koli hurdası ise yüzde 80’in üzerinde toplanıyor” dedi.


ATIK KAĞIDI BULAMAZSAK İHRACAT YAPAMAYIZ

AGED Başkanı Mustafa Saral, “Ham maddemizi ülke içerisinden almayı öncelik olarak görüyoruz. Ham maddesini dışarıdan alan bir Avrupa ülkesi yok. Biz ise yurt dışından alıp hurdayı mamul haline getirip yurt dışına ihraç ediyoruz. Sektörümüz ham madde temini konusunda getirilen ithalat kısıtlaması ile birlikte ham maddesini temin edemeyecek ve bu durum sanayii üretimini zora sokarak ihracatı yapılamaz hale getirecektir” diye konuştu. Kağıt üretilemediği sürece yurt dışından almak zorunda kalacaklarını vurgulayan Saral, “Bu durumda cari açık artacaktır” dedi. Sıfır Atık bilinci oturmadan, daha fazla atık kağıt toplamak mümkün değil” ifadesini kullandı.

YURT İÇİNDE TOPLANAN HURDA KAĞIT YETERSİZ

Atık Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (AGED) üyeleri İstanbul’da bir araya geldi. Salgın dönemine rağmen, Balıkesir, Aydın, Kütahya ve Adana kağıt fabrikalarının kurulmasıyla kağıt geri dönüşüm sanayii daha da güçlendi. Kağıt sanayicileri, hurda kâğıt ithalatını ihracat yapmak amacıyla gerçekleştirdiklerini ve toplanan yerli hurda kağıdın sanayii üretimi için yeterli olmadığını ifade ettiler. İhracatı artırarak ekonomiye can suyu olmayı sürdürmek istediklerini ifade eden sanayiciler, “Türkiye’de toplanan hurda kağıdın tamamını satın aldığımız halde üretim için yeterli olmuyor. İhracat için hurda ithalatı kısıtlanmamalıdır. Toplumumuz uzun vadede bilinçlenecek ve kağıt toplama oranlarını artıracaktır” dediler.


KAPASİTE VE TEKNOLOJİDE AVRUPA’NIN ÖNÜNDEYİZ

Kağıt sanayiinin önemli isimlerinden olan KİPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz ise Sıfır Atık Projesi’ni canı gönülden desteklediklerini belirterek, her atığın ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Atık kağıtta herhangi bir ithalat kısıtlamasının Türkiye’nin ihracatına zarar vereceğini dile getiren Öksüz, şunları söyledi: “Türkiye atık kağıda ihtiyacı olan bir ülke. Toplamayı tabi ki teşvik edeceğiz. Ama bir taraftan da hurda kağıttan mamul üreterek ihraç edebilmeliyiz. Modern tesisler kuruyoruz. Kurduğumuz tesisler Avrupa’da yapılanlardan daha iyi. İthal edilen hurda kağıtlar ihracata yönelik olduğu için herhangi bir kısıtlamaya tabi olmamalı. Yapılacak düzenlemelerde bunlar göz önüne alınmalı.”

#Kağıt
#Atık
#Sanayi
٪d سنوات قبل