|

Ayşe robot yaptı Ali kodladı

Türkiye, gerek bilim gerek AR-GE, gerekse teknoloji alanlarında yoluna emin adımlarla devam ediyor. Okullarda bilim, teknoloji ve AR-GE faaliyetleri çocuklara sevdirilirken; adını dünyaya duyuran genç dâhiler yetişmeye devam ediyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerine adım adım yaklaştığı günlerde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın” sözlerine en büyük destek Türkiye’deki lise ve dengi okullardan geliyor.

Yeni Şafak ve
09:55 - 27/10/2017 الجمعة
Güncelleme: 11:18 - 27/10/2017 الجمعة
Yeni Şafak
Ortaokul seviyesindeki Türk öğrenciler, yaptıkları icatlarla dünya arenasında yerini alıyor.
Ortaokul seviyesindeki Türk öğrenciler, yaptıkları icatlarla dünya arenasında yerini alıyor.

Lise ve dengi okullardaki genç dâhiler bir yandan robot üretirken bir yandan yerli araba için de çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl Amerika’da düzenlenen FRC (First Robotic Competition) yarışmasına katılan 24 kişilik Türk öğrenci grubu yaptıkları robotla ilk 13 takım arasına girdi. Lise düzeyinde öğrencilerden oluşmuş takımlar arasında gerçekleştirilen yarışmada, takımlara her sene farklı bir görev verilirken onlardan robot tasarlamaları beklendi. Bu görevi 6 haftada tamamlayan

Cem Güner, Arda Orkun Ulusoy, Efecan Albayrak, Beyazıt Tamer Öztürk, Gülyüz Çakar, Yiğithan Aydın, Nazlınur Buldum, Derin Özçomak, Canberk Eriş ilk 13 proje arasına girdi. Bu takım Türkiye’deyse yarı finale çıktı.

TÜRKİYE’DE YARI FİNALE KALDILAR

Takımın kaptanı Cem Güner, yaptıkları robotu anlatırken, “Bu senenin teması diğer senelere göre biraz farklıydı. Bu senenin temasında 3 tane ana görev bulunuyor. İsteyenler farklı görevleri seçebiliyor, birini yapıp diğerini yapmayabiliyor. Bizim robotumuz 3 görevi de başarılı bir şekilde yapabiliyordu. İlk görev, gördüğünüz burada bir haznesi var, bu hazneden topları alabiliyor, buradan topları fırlatıyor yukarıdan, huni gibi bir şey var onun içine fırlatıyordu, burada tırmanma görevimiz var. Bir ipe, 1.80 metre - 2 metre yükseliğe tırmanmaya çalışıyorduk. Burada da farklı bir parçayı çubuğa takmaya çalışıyoruz. Bu projeyle bir yarışmaya katıldık. Bu robotla Amerika'da yarışmaya katıldık. Türkiye'de yarı finale kaldık, Amerika'da da ilk 13 proje arasına katıldık” dedi.

ÇOCUKLARIN DESTEKÇİSİYİZ

Fizik öğretmeni Canan Aklan da öğrencilerinin destekçileri olduklarını belirtirken, “Biz bu turnavayı Fikret Yüksel Vakfı'nın bir standında çok merak ettiğim için, başka okulların robotları vardı. Ne yapıyorlar, öğrenelim dedik. O etapta da ilden böyle bir turnuvanın Türkiye'de düzenleneceği şeklinde bir resmi yazı geldi. Biz de "Katılalım, bu oluşumda olalım" diye karar verdik. İlk sene çok hızlı bir şekilde takım kurduk. Başlangıçta bir öğrenci seçimimiz yoktu. Bir "Model Robot Kulübü"müz vardı. Herhangi bir oluşum da yoktu. O kulüple beraber, var olan bir öğrenci grubuyla devam ettik. Geçen sene 24 kişiydik” dedi.


YERLİ ARABAYA LİSELİ RAKİP

  • Genç dâhilerden bir kısmı da yapım çalışmaları devam eden yerli otomobile rakip olacak türden. Türkiye’de elektrikli araba yaygınlaşırken, gençler de iki ay boyunca çalışıp ilk elektrikli otomobillerini üretti. Elektrikli otomobil, belki muadillerinden farklı ama ilgi çekici olanı üreticilerinin henüz 12 yaşında olması. Öğrencilerin yaptığı elektrikli otomobil 30 kilometre hız yapan ve 100 kilometre yol gidebiliyor. 2 aylık çalışma sonucunda sürülebilir hale gelen arabada korna, fren, gaza kadar her türlü özellik var. Sıradaki hedefleri ise bu aracın daha farklısını yapmak.

ÇEVREYİ KORUMAK İÇİN YAPTILAR

Elektrikli arabayı üreten Miray Karaman, genel amaçlarının fosil yakıtları kullanmayıp doğal kaynaklara yönelmek olduğunu söyleyerek, “Fosil yakıtlar yüzünden ülkemizde çevre zarar görüyor ve canlılar yaşamını kaybediyor. Bunu önlemek istiyoruz. Bu araç modelinin bizden daha iyi yapıldığını ve birçok muadilinin olduğunu biliyoruz ama biz bu işte çocukların da payı olabileceğini göstermek istiyoruz. Kısa bir sürede bu çalışmayı başardık. Yaşımız çok küçük, ileride umarım güneşi kullanarak da bu aracı çalıştırmayı istiyoruz. Daha iyisini başarabileceğimizi biliyoruz. Aracımızda toplam 48 volt olmak üzere 12 tane dörtlü akümüz var. Emniyet açısından start-stop düğmemiz var. Üç tekerleğimiz var. Direksiyonumuz düğmeli şekilde. 8 saatlik bir şarjla depo doluyor. Bu dolu depoyla 100 km yol gidebiliyoruz. Saatte 30 km'lik hız yapabiliyor” şeklinde konuştu.

5 KIZ OTOMOBİL YAPIMINDA

Karaman, elektrikli arabayı 12 kişilik bir takımla ürettiklerini belirtirken, “Takımımız 3 gruptan oluşuyor. İlk grup motorla ilgileniyor. İkinci grup arabanın iç bakımıyla ilgileniyor. Üçüncü grup ise tasarımla ilgileniyor. Herkes kendi ayrı çalışmalarını yaptı ama hep birlikte hazırladık. Normalde farklı sınıflardayız. 5 kız olarak araç yapımında katkımız oldu. Kızlar genelde hep arka planda duruyor ama biz içine girdik bu çalışmanın. Başardık, mutluyuz” diye görüş verdi.

#Robot
#Araba
#Okul
#Öğrenci
#Başarı
#Faruk Özlü
٪d سنوات قبل