|

Bakan Işık'tan TÜMOSAN paylaşımı

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TÜMOSAN mühendisleri tarafından üretilen ve IDEF'te ilk kez görücüye çıkan yerli motor ve şanzıman sistemini sosyal medya hesabından paylaştı.

Yeni Şafak
14:37 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 15:09 - 14/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Bakan Fikri Işık, IDEF'te Başbakan Yıldırım'a projeler hakkında bilgi vermişti.
Bakan Fikri Işık, IDEF'te Başbakan Yıldırım'a projeler hakkında bilgi vermişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sosyal medya sitesinden TÜMOSAN mühendislerinin geliştirdiği yerli motor ve şanzımanı paylaştı.


Zırhlı araçlar için geliştirilen motor ve şanzıman sistemi dışında TÜMOSAN, Altay tankı projesi dahil olmak üzere pek çok yerli motor çalışmasına devam ediyor.

"Bu kabiliyete yakınız"

Tümosan Transmisyon Teknolojileri Müdürü Arda Alpan, tank motoru olarak tabir edilen unsurun aslında motor, transmisyon ve soğutma grubundan oluşan bir "güç grubu" olduğunu söyledi.

Transmisyonun, güç grubunun kalbi olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Alpan, şöyle devam etti:

"Altay tankının güç grubunun geliştirilmesi konusunda 2,5 senelik bir maratonumuz oldu. Proje resmi olarak başlamasa bile birçok teknolojiyi inceledik. Önceki kurguda güçlü bir teknik destek sağlayıcıyla çalışılması vardı. Eğer o olmasaydı biz bu tank transmisyonunu nasıl geliştirirdik şeklinde çalışmalarımız oldu. Bunun üzerine detay mühendisliği yapılmamış bir ön konsept transmisyon tasarımımız şu anda Tümosan bünyesinde bulunmakta. Aynı zamanda tüm güç grubu için sadece motor ve transmisyon özelinde de değil, tüm güç grubu için Tümosan'ın yaptığı gereksinim analizi çalışmaları var.

Şu anda kendi öz kaynaklarımızla motor ve transmisyon geliştirebilme kabiliyetine yakın olduğumuzu belirtebiliriz. Bu konuda ön çalışmalarımız hatta 3 boyutlu modellenmiş konsept tank transmisyonu tasarımımız var."

Yerli motor hazır

TÜBİTAK desteğiyle 2012 yılında başlatılan "Yeni Nesil Dizel Motor Geliştirilmesi" projesi çerçevesinde geliştirdiği 155-1000 arası beygir gücü ailesinin ilk iki üyesi hazır hale getirildi. 4 silindirli 4.5 litre ve 6 silindirli 6,8 litre motorlarının ateşlemesi TÜMOSAN Konya Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

İlk ateşlemesi başarıyla yapıldı

Proje kapsamında sıralı 4 silindirli 4.5 litre ve 6 silindirli 6.8 litre yeni tasarım motorunun ilk ateşlemesi 2016 yılında başarı ile gerçekleştirildi. Motor ailesinin 4 ve 6 silindirli ilk iki üyesinin performans ve kalibrasyon çalışmaları devam ediyor. 4 silindirli 5.2 litre ve 6 silindirli 7.8 litre versiyonlarının tasarım ve analiz çalışmalarını da Türk mühendisleriyle sürdürüyor.

Sırada 6 ve 10 silindir var

Projenin devamında ise şirket, sıralı 6 silindir 9 litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünlere ilişkin çalışmalar başlatmayı planlıyor. TÜMOSAN'ın bu hamlesiyle Türkiye, dünyadaki diğer dizel motor teknolojisine sahip ülkelerle rekabet imkanı elde edecek.






#TÜMOSAN
#Savunma Bakanlığı
#Fikri Işık
#Yerli motor
#Şanzıman
7 yıl önce