|

Bakıcıya 11 milyar lira

Türkiye'de bakıcılık piyasası 11 milyar liraya ulaştı. İşsiz gençler, ücretlerin 3 bin liraya çıktığı bakıcılığa koşuyor.

Yeni Şafak
10:32 - 5/02/2017 Pazar
Güncelleme: 10:38 - 5/02/2017 Pazar
Diğer
Çocuk bakıcılığı, dil bilen gençlerin ekmek kapısı oldu.
Çocuk bakıcılığı, dil bilen gençlerin ekmek kapısı oldu.

Kadın istihdam oranının artırılmasının önündeki en büyük engellerden biri annelik. Çocuğunu güvenle bırakacak birini bulamayan kadın, iş hayatına ara veriyor, bazen bu ara o kadar uzuyor ki geri dönmek imkânsızlaşıyor. Türkiye'de son yıllarda yabancı uyruklu bakıcılar bu ihtiyaca cevap verirken yabancıların da maliyeti arttı.



Türkiye'de her yıl 1 milyon 300 bin bebek doğuyor. İnsan ömrü de uzuyor, yani bir yandan da nüfus yaşlanıyor. İşte yıllık 3 milyar dolarlık (11 milyar lira) bir büyüklüğü olduğu tahmin edilen çocuk ve yaşlı bakımı, yeni ekonomi şirketlerinin ilgisini bu yüzden çekiyor. Bu tutar, Türkiye'deki 6.5 milyon asgari ücretliye ödenen 9 milyar lira maaşın bile üzerinde.



Habertürk'ten Esen Evran'ın yazısına göre, bu alanda kurulmuş pek çok yeni şirket var. İnternet sitelerinde sadece bu alana ilişkin bölümler bulmak mümkün. Evdekibakicim isimli internet sitesinin CEO'su Miraç Bal, “Ev hizmetleri pazarı aslında ek gelir elde etmek isteyen ya da yeni mezun olup iş bulamayanlar için de büyük fırsat” dedi. Sonra da sitenin işleyişini anlattı: “Evinize birini alırken doğal olarak tedirgin olursunuz. İşte biz güvenilirlikle ilgili bu sorunu, teknolojiyi doğru kullanarak ortadan kaldırıyoruz. Tüm eğitimcileri, oyun ablalarını ve bakım elemanlarını 5 aşamalı titiz bir eleme sürecinden geçiriyoruz. Ayrıca bakım süresince 100 bin dolarlık sigorta teminatı sağlıyoruz. Şu an platformda, farklı alanlarda uzmanlıklarıyla ön plana çıkan ve sayısı bini geçen bebek, çocuk ve yaşlı bakıcısına ek olarak yüzlerce oyun ablası hizmet veriyor. Özellikle özel kurslara yüksek ücretler ödemek istemeyen aileler, İngilizce, Fransızca, yaratıcı drama, modern dans, piyano eğitimi verebilen profesyonellere hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde ulaşıyor.”



Bu site yoluyla bulunan oyun ablaları her saat için 25-30 lira talep ederken çocuk ya da yaşlı bakıcıları bin 800 liradan başlayarak 3 bin liraya kadar çıkan ücretler talep ediyorlar.



KUR, YABANCI BAKICININ MALİYETİNİ % 27 ARTTIRDI


Türkiye'deki yabancılar minimum 600 dolar alıyor, bakıcının niteliklerine göre 1200 dolara kadar çıkıyor. Basit bir hesapla 2016 başında bakıcı için bütçesinden bin 750 lira ayıran bir ailenin gideri bugün 2 bin 220 liraya çıktı. Bu da yabancı yerine Türk bakıcılarla çalışma eğilimini arttırdı.



BAKICILIK YAPMAK İSTEYENLERİN


YAŞ


Yüzde 52'si 18-25 yaş aralığında ve üniversite öğrencisi



26-35 yaş aralığındaki adayların oranı yüzde 28



36-45 yaş aralığındaki adayların oranı yüzde 12



46 yaş üstü adayların oranı yüzde 8



EĞİTİM


Yüzde 41'i üniversite öğrencisi



Yüzde 24'ü üniversite mezunu



Yüzde 26'sı lise mezunu



ÜLKE


Başvuranların büyük çoğunluğu Türkler oluşturuyor. Onu Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Bulgaristan, Almanya, Gürcistan, ABD ve Rusya izliyor



#Çocuk bakıcılığı
#Dadılık
#Yabancı bakıcı
#Genç
#İşsizlik
#Miraç Bal
7 yıl önce