|

Bakterileri işe koydu

Eczacıbaşı, biyoteknolojik ürünleriyle bilinen Baxalta’nın Türkiye ortağı oldu. Baxalta ve Eczacıbaşı arasındaki anlaşmanın imzaları Baxalta’nın İsviçre’deki Biyoteknoloji Merkezi'nde atıldı. Merkezde insan sağlığı için proteinler ve genetik biyolojik ilaçlar elde ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:55 - 26/01/2016 Salı
Yeni Şafak

Eczacıbaşı Topluluğu, biyoteknoloji alanında ürettiği ilaçlarla dikkat çeken Baxalta'nın Türkiye ortağı oldu. Eczacıbaşı-Baxalta adıyla kurulan yüzde 50-50 ortaklık yapısındaki yeni kuruluş biyoteknoloji alanında üretilen ürünleri 1 Şubat 2016'dan itibaren Türkiye'ye taşıyacak. Baxalta ve Eczacıbaşı arasındaki anlaşmanın imzaları, Baxalta'nın İsviçre'nin Neuchatel şehrindeki biyoteknolojik üretim merkezinde atıldı. Baxalta adına Intercontinental Bölgesi Başkanı Patrice Zagame imzayı atarken Eczacıbaşı Topluluğu adına CEO Erdal Karamercan anlaşmayı imzaladı. Baxalta kan hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve kanser alanında biyoteknolojik ürünleri ile dikkat çekiyor. Bir anlamda hücre biyolojisi ve protein mühendisliği gerçekleştiriyor. Yani biyoteknoloji uygulamaları ile biyolojik ilaçlar üretiyor. Çeşitli deneklerden alınan hücre ve dokular ile biyolojik reaktörlerde değişik proses aşamaları geçiriyor. Sonuçta insan sağlığı için proteinler ve genetik ürünler elde ediliyor. Biyoteknoloji, sağlıkta en son teknolojilerden biri olarak gösteriliyor.



TÜRKİYE'DE ÜRETİM YOK


Anlaşmanın kapsamı Türkiye'ye Baxalta ürünlerinin girmesini içeriyor. Şimdilik Türkiye'de üretim olmayacak. Eczacıbaşı ile Baxalta arasında Türkiye'de üretim yapılması ile ile ilgili görüşmeler sürüyor. Fakat netleşmiş birşey yok. Türkiye'de henüz bir biyoteknoloji üretimi bulunmuyor. Fakat 2015 yılının son aylarında TÜBİTAK çatısı altında biyoteknolojik ilaç üretimi için ilk start verildi. Eczacıbaşı Topluluğu adına CEO Erdal Karamercan imnza töreninde yaptığı açıklamada “Bizim yapacağımız bu girişimin Türkiye'ye çok şey kazndıracağını düşünüyoruz” dedi.



TÜBİTAK İLE DİRSEK TEMASINDAYIZ


Baxalta İntercontinental Bölgesi Başkanı Patrice Zagame, TÜBİTAK çatısı altında kurulan biyoteknoloji merkezi hakkında dirsek temasında olduklarını söyledi. Zagame Türkiye'deki merkeze katkı yapabileceklerini ama merkezin henüz strateji belirleme aşamasında olduğunu kaydetti.



Hücre-bakteri prosesi


Baxalta şirketinin üretiminde iddialı olduğu ürünlerden biri kan fıhtılaşmasını sağlayan hemofili bozukluğunu düzenleyen biyoteknolojik ürünler. Hamster türü canlıdan alınan hücreden üretiliyor. Firmanın ABD kaliforniya'dan getirdiği 1 milimetrelik tüpteki bir milyon hücre Baxalta'nın merkezine ulaştırılıyor. Özel tüplerle getirilen hücre bakteriler ile zenginleştiriliyor ve değişik proseslere tabi tutuluyor.



Çok uluslu şirket


* Baxalta Amerika merkezli


çok uluslu bir şirket.


* Eczacıbaşı Topluluğu ile Baxalta arasında kurulan işbirliği 1 Şubat 2016'da hayata geçecek.


* Yapılanma yüzde 50-50 hisse


dağıtımlı.


* Türkiye'de biyoteknoloji alanında ilk stratejik yerli yabancı ortaklığı özelliğine sahip.



Yine deplasmana geliyor


Anlaşmanın yapıldığı Baxalta biyoteknolojik üretim merkezi İsviçre'nin Neuchatel şehrinde yeralıyor. Türkiye için Neuchatel özel bir anlamı var. Galatasaray'ın Neuchatel Xamax FCS takımı ile oynadığı maç unutulmayanlar arasında yeralmıştı. Kulüp 1988-1989 sezonunda, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 2. turunda Galatasaray ile karşılaştı. İlk maçı 3-0 gibi bir skorla kazandı fakat 9 Kasım 1988 deki rövanşında ise deplasmanda 5-0 kaybederek elendi.




#Eczacıbaşı Topluluğu
#Baxalta İntercontinental
#Patrice Zagame
#tubitak
#Baxalta
8 yıl önce