|

Bankaların dosya masrafı oyunu bitmiyor

Yargıtay 13. Dairesi, bankaların kredi kullanımında tüketiciden aldığı dosya masraflarının geri ödenmesine ilişkin bir karar vermesine rağmen bazı bankalar vatandaşları oyalamaya ve yıldırmaya çalışmaya devam ediyor. Vatandaşlar, bazı bankaları aradıklarında "Dosya masrafı iade etmiyoruz", "50 lira verin dosya masrafı belgenizi yollayalım" şeklinde yanıtlarla karşılaşıyor.

Yeni Şafak ve
15:06 - 3/04/2015 Cuma
Güncelleme: 15:48 - 3/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Bankaların, "Dosya masrafı dekontumu almak istiyorum" şekkinde arayan vatandaşlara "kurumumuz dosya masrafı iadesi yapmıyor" şeklinde yanıtlar verildiği ileri sürüldü.



İnternetteki şikayet sitelerinde derlediğimiz bilgilere göre, bankadan dosya masrafını geri istediğini fakat olumsuz yanıt aldığını kaydeden bir vatandaş, "Bin 500 lira olan dosya masrafımı almak için avukat aracılığıyla başvuru yaptım. Bankam hemen aradı ve 'eğer bugün dosya masrafınızı hesabınıza yatırmamızı istiyorsanız 250 lira kesinti yapacağız. Kesintiyi onaylamıyorsanız bu ücret beş ay içinde hesabınızda olur' dedi. Ben de hemen almak istediğimi söyledim. Bunun üzerine hesabıma bin 250 lira yatırıldı" şikayetinde bulundu.



50 TL KARŞILIĞINDA DEKONT


Bir başka vatandaş da, "Bankamdan 2011 yılında araç kredisi çektim. Dosya masrafımı öğrenmek için şubeye gittim. Bu işlemin telefon bankacılığından yapıldığını söylediler. Sonrasında telefon şubesini aradım. Benden dosya masrafını belgeleme ve adresime gönderme işlemi için 'IBAN verelim 50 TL yatırın hemen gönderelim' dediler" şeklinde görüş verdi.



Dosya masrafı mağdurlarından biri de "Ben de dosya masrafı için tüketici hakem heyetine başvurdum. Mahkeme 270 lira olan masrafın bana iade edilmesine karar verdi. Ama bankam hesap işletim ücreti adı altında benden 100 lira kesti" dedi.



DOSYA MASRAFINI GERİ ALMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?


Dosya masrafını almak isteyen tüketici öncelikle tüketici hakem heyetine başvuruyor. Tüketicinin başvurusu ile hakem heyeti, bankadan ödenen dosya masraflarının kaydını istiyor, bazen tüketici hakem heyetine verdiği dilekçe ile birlikte kendisi direk olarak bankadan talep ediyor.



Bankadan tüketici hakem heyetine gelen bilgler doğrultusunda, heyet bankadan savunma istiyor. Bankanın bunu ödememesi durumunda tüketici dava açarak bankayı icraya veriyor. Bazen de banka, tüketiciye dava açabiliyor. Ancak davalar çok büyük oranda bankaların aleyhine sonuçlanıyor. Kaybeden taraf tüm masrafları ödüyor. Ödemeler sıraya konularak ortalama 6 ay içinde yapılabiliyor.



Bunun yanında noter onaylı bir vekaletname ile birlikte kredi çekilen ve ödenen dönemleri gösteren hesap ekstresi ve dekontlar (Islak imzalı ve kaşeli olmalı) ile birlikte avukatınıza gidiyorsunuz. Avukatınız sizin yerinize başvuruları yapıp dosya masrafınızı alıyor


#Dosya masrafı iadesi
#Banka
#Dosya masrafı
#Yargıtay 13.Dairesi
#Tüketici hakem heyeti
9 yıl önce