|

Bakan Berat Albayrak enflasyonun düşeceği tarihi açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun kasım ve aralıkta aşağı yönlü olacağına dikkat çeken Bakan Albayrak, mevduat faizlerinin ise daha da gerileyeceğini kaydetti. Halkbank'a ilişkin de konuşan Albayrak, ABD'li mevkidaşıyla görüştüğünü ve olumlu bir beklenti içinde olduklarını söyledi.

Yeni Şafak
13:11 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:52 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, A Haber ve A Para ortak yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Kasım ve aralıkta enflasyon aşağı yönlü olacak

Enflasyon noktasında eylül ayının en zor ay olacağını ve sonrasında yolun bulunacağını söylediğine vurgu yapan Bakan Albayrak, enflasyonla mücadele programının ekimin ikinci yarısından sonra devreye girmesi ile birlikte birçok sektörde enflasyona etkisinin görülmeye başlandığını ifade ederek kasım ve aralık ayında enflasyonun aşağı yönlü olacağını dile getirdi.

2500'den fazla katılım

Bakan Albayrak, enflasyonla mücadele programına 2500'den fazla firmanı katılım gösterdiğini belirterek bu süreçte indirimleri ürünlerine eksiksiz yansıtanlara ise teşekkür etti.

Hedefleri yakalayabileceğimiz noktadayız

Yıl sonu hedeflerinin yakalanabileceği bir noktada olduklarını da ifade eden Bakan Albayrak,
''Trendin gayet olumlu olduğu bir noktadayız. Kura dayalı hammadde fiyatlarında iyileşme yaşandı. Özellikle gıda ve giyim başta olmak üzere birçok sektör enflasyonla mücadele programına katkı ortaya koydu. Bu da maliyetlerdeki pozitif süreci aşağı doğru baskılayacak.'' dedi.

Faizler düşecek

Kredi ve faiz maliyetlerini aşağı düşürmeye çalıştıklarını da dile getiren Bakan Albayrak mevduat faizlerinin ise daha da düşeceğini belirtti.

Stratejik ihracat ve ithalat yöntemi izlenecek

Bütçe disiplininden taviz vermemeye gayret gösterdiklerini kaydeden Bakan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü;

''Bir normalleşme ve dengelenme süreci güçlü bir şekilde devam ediyor. Katma değerli alanlar dediğimiz ürünlerde ihracatın payı yükseliyor, bu önemli bir gelişme. Ara malı teşvik süreci için toplantılar sürüyor. 2019'dan itibaren çok daha stratejik bir ihracat-ithalat yolu izleyeceğiz. İhracatçıyı daha önceleyecek bir stratejik planlama yürüteceğiz. 2019 daha güçlü ve pozitif bir yıl olacak.''

'Halkbank'a ilişkin olumlu beklenti içindeyiz'

Halkbank'la ilgili yaptırımları ihlal etmediğini raporladıklarını kaydeden Bakan Albayrak, ABD'li mevkidaşıyla görüştüğünü ve olumlu bir beklenti içinde olduklarını söyledi.

Türkiye'nin muaf olduğu bilgisi geldi

Bakan Albayrak bugün Türkiye saatiyle 08.00'de başlayan ABD'nin İran yaptırımlarıyla ilgili de açıklamada bulundu. Albayrak; "Türkiye'nin bölgesindeki ticari faaliyetlerini dengeli bir biçimde yürüttüğünü görüyoruz. Bugün açıklanacak olan listede bize Türkiye'nin muaf olduğu yönünde bilgi geldi. Önümüze bakacağız" dedi.

#Berat Albayrak
#Faiz
#Enflasyon
#İhracat
#İthalat
#Hazine ve Maliye Bakanlığı
5 yıl önce