|

'Beyaz altın'da hasat zamanı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin "beyaz altın" olarak nitelendirdiği pamukta hasadın Adana ve Hatay'da başladığını belirterek, bu yıl üretimde yaklaşık yüzde 20'lik bir artış beklediklerini bildirdi.

Yeni Şafak
11:07 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 08:09 - 27/09/2016 Salı
AA
Pamuk üretiminde yüzde 20’lik bir artış bekleniyor.
Pamuk üretiminde yüzde 20’lik bir artış bekleniyor.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Adana ve Hatay'ın ardından hasadın ileriki günlerde Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Aydın illerinde de başlayacağını ifade etti.



Bu yıl pamukta hasadın kısım kısım yapılmasını ve daha geniş bir zamana yayılmasını beklediklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:



"Üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde verimin geçen yıla nazaran daha iyi olduğu görüşü yaygın olsa da kesin durum, hasat sonunda netlik kazanacak. Üreticinin 'beyaz altın' olarak nitelendirdiği pamukta hasat Adana ve Hatay'da başladı. Üreticilerimizin yetiştirme döneminde göstermiş olduğu dikkati hasat döneminde de göstermesi kalite açısından çok önemli. Dünya genelindeki gelişmelerin yanı sıra geçtiğimiz yıl 65 kuruş olan prim desteğinin 75 kuruşa çıkarılması olumlu bir gelişme. Bu üretimi önemli ölçüde ve gittikçe azalan pamuğa verilen destek yerinde bir karar. Ayrıca, pamuğun alternatif durumundaki mısıra verilen destek priminin geçtiğimiz yıllara oranla düşük olması ve pamuk destek primindeki artış, pamuk üretimini cazip hale getirerek, ekim alanı artışı sağlamıştır. Bu kapsamda bu yıl üretimde yaklaşık yüzde 20'lik bir artış bekliyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın önümüzdeki yıldan itibaren başlatılacağını duyurduğu Havza Modeli desteğinin de pamuk üretim artışına etkisi olacağını tahmin ediyoruz."



Bayraktar, pamuk yetiştirilen bölgelerdeki ziraat odalarından alınan bilgiler ışığında maliyetin bu yıl ortalama 1,85 lira olacağını vurguladı.



Hasadın henüz yüzde 1'inin tamamlandığı şu günlerde Ege pamuğunun kilogramının bugün itibarıyla 1,90 lira civarında olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Pamuk üretiminde sürdürülebilirlik için fiyat, üreticimizin de isteği, psikolojik sınır olan 2 liranın altına düşmemeli. Endişemiz henüz hasadın başlangıcında şekillenen fiyatın daha da düşmesidir. Bu nedenle, depolarda kapasite artırımına gidilmeli veya ilave lisanslı depolar kurulmalı, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının hayata geçirilmesi sağlanmalı. Ayrıca genel kanı, dünya stoklarındaki azalışın, diğer emtia fiyatlarında da olduğu gibi fiyatta bir düşüşe neden olmayacağı yönünde." ifadelerini kullandı.






#Türkiye Ziraat Odaları Birliği
#Pamuk
#Hasat
8 yıl önce