|

Bilişimde alınacak çok yolumuz var

Dijital ekonomiye dönüşüm raporunu açıklayan Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Kübra Erman Karaca, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde (BİT) üretici performansının kullanıcı performansından düşük kaldığını ve bunun da ithalata yol açtığını söyledi. Raporda, BİT ürünlerindeki küresel ticarette, Türkiye’nin rekabete ayak uyduramadığı için pazar kaybettiği de belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:41 - 15/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
BİT, üretici performansının kullanıcı performansından düşük kaldığını ve bunun da ithalata yol açtığını söyledi
BİT, üretici performansının kullanıcı performansından düşük kaldığını ve bunun da ithalata yol açtığını söyledi

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde üretici olarak sergilediği performansın kullanıcı olarak sergilediği performansın gerisinde kalması nedeniyle söz konusu ürünlerde ithalatçı konumda kaldığını belirtti. TÜBİSAD’ın hazırladığı “Türkiye’nin Dijital Ekonomiye Dönüşümü Raporu” Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla düzenlenen tanıtım toplantısında açıklandı. Toplantının açılışında konuşan TÜBİSAD Başkanı Karaca, TÜBİSAD’ın 2016 rakamlarına göre 94,3 milyar TL olarak hesaplanan Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektör hacminin 2023 yılında 160 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini belirterek, “2016 yılı büyüme hızı yüzde 14,4, son 5 yıllık büyüme ortalaması ise yüzde 15 oldu. Diğer tüm faktörleri dışarıda bırakacak olursak 2023 hedefine ulaşmak için 2016’da kaydedilen büyümenin yaklaşık 2 katı hızda bir yıllık ortalama büyüme hızını yakalamalıyız” ifadelerini kullandı.


'BİT' ÜÇ YILDA KATLAR

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü özelinde yüzde 25’lik bir büyüme başarıldığında, BİT sektörünün yaklaşık 3 yıl gibi bir zaman zarfında kendini katlayacağını aktaran Karaca, bu hedef doğrultusunda sektörlerde elde edilmiş başarıların izlenmesi, bunların sürdürülebilmesi ve etkilerinin artırılması için gerekli eylem planlarının hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

Öte yandan BİT ürünlerindeki küresel ticarette gelişmekte olan ülkelerin rekabet güçlerinin daha hızla arttığına değinen Karaca, şu tespitte bulundu: “Çalışmada kullanılan sabit pazar payı analizine göre, BİT ticaretinde Çin ve Hindistan, pazar payını ve rekabet gücünü artırabilmişken Türkiye’nin yanı sıra AB ülkeleri ile Brezilya ve Singapur, pazar payını ve rekabet güçlerini kaybetmişlerdir.”


DİJİTAL DEĞİŞİMDE DEVLETE ROL

Başkan Karaca, dijital ekonomi stratejilerini ve politikalarını yönlendiren bir yönetişim modeli ve yapılanmasının zorunluluğuna değinerek, “Bu yapı sadece bir topluluğu değil tüm toplumu, sadece bir sektörü değil tüm sektörleri, sadece bir kamu kurumunu değil tüm kamu kurumlarını kapsayıcı ve denetleyici sorumlulukta olmalıdır” dedi. Bu kapsamda Karaca, TÜBİSAD olarak acil eyleme geçmesi gereken politikaları, “BİT sektörünün büyümesine ve dijitalleşmeye dönük öneriler”, “Bireylerin dijital ekonomiye uyumunu artırmaya dönük öneriler”, “Özel sektörün dijital dönüşümünü artırmaya dönük öneriler” ve “Kamu sektörünün düzenleyici ve pazarı geliştirici rolüne dönük öneriler” şeklinde sıraladı.

Sanayiye dijital dönüşüm haritası

Bilişime ve dijitalleşmeye, sadece ekonomi penceresinden bakılamayacağını aktaran Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüyüp güçlenmesini milli bir konu olarak gördüklerini söyledi. Reel sektör ile bilişimi buluşturacak ve bunların eşgüdümünü sağlayacak çok daha fazla platforma ihtiyaç olduğunu aktaran Özlü, şunları dile getirdi:

“Bakanlığımız öncülüğünde kurulan, Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu çalışmalarına devam etmektedir. Bu platformda, kamu kurumu temsilcileri, iş dünyası temsilcileri, STK’lar, üniversiteler, araştırma kurumları ve bağımsız uzmanlar yer almaktadır. Platform; TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED ve TTGV başkanlarının üyesi olduğu icra kurulundan oluşmaktadır. Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu, ülke sanayimizin dijital dönüşümüne ilişkin her türlü politika ve stratejiyi oluşturmak için gerekli çalışmaları yürütüyor. Sanayide Dijital Dönüşüm Yol Haritamızı yakında sizler ile paylaşacağız.”

#Bilişim
#Teknoloji
6 yıl önce