|

BİM yüzde 21 büyüdü

BİM, yüzde 20 hedefini aşarak yüzde 21 büyüdü. Cirosunu 17,4 milyar Türk lirasına çıkardı. Yıl sonu itibarı ile BİM'in mağaza sayısı 4 bin 972'ye yükselerek, çalışan sayısı 30 bini aştı.

Yeni Şafak
13:41 - 9/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:52 - 9/03/2016 Çarşamba
AA

BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Müdürü Galip Aykaç, 2015 mali sonuçlarına ilişkin, “BİM olarak yüzde 20 hedefini aşarak yüzde 21 büyüdük. Ciromuzu 17,4 milyar Türk lirasına çıkardık” dedi.



BİM Birleşik Mağazalar A.Ş'nin 2015 yılı mali sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.



Aykaç, şirketin 2015 yılında yüzde 20 hedefini aşarak yüzde 21 büyüdüğünü, cirosunu 17,4 milyar Türk lirası düzeyine çıkardığını ve verimlilik arttırıcı yöntemler sayesinde önceki yıla göre yüzde 48 karlılık artışı gerçekleştirdiğini kaydetti.



BİM'in sektörde ve Türkiye ekonomisinde istikrar ve güven unsuru olduğunu vurgulayan Aykaç, “Performansımızın yanı sıra geçen yıl kazandığımız ödüller de bu durumun bizim dışımızdaki sektör ve kamuoyu tarafından da fark edildiğini gösteriyor. Tüketici Güven Endeksi'nde son 3 yıldır birinci şirketiz. En çok insan çalıştıran 3'üncü şirket ödülüne sahibiz” diye konuştu.



SGK'nın En Çok Prim Ödeyen Kuruluşlar Ödülü'nde perakende sektörü birinciliğini ve Türkiye üçüncülüğünü kazandıklarını dile getiren Aykaç, “Dünyaca ünlü danışmanlık firması Deloitte'un '2016 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri Raporu'nda 153'üncü sırada yer aldık. Ayrıca küresel perakendeciler arasında en hızlı büyüyen 21'inci perakendeci olduk. Hizmet etmeye, tüketiciye ve ekonomiye değer katmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



Yeni bir ülke açılımlarını da sürdürdüklerini kaydeden Aykaç, Kuzey Afrika'da bir ülkede çalışmalarına odaklandıklarını belirtti.



BİM İcra Kurulu Üyesi ve Finans Direktörü Haluk Dortluoğlu da BİM'in 2015 performansına ilişkin sayısal verilere değinerek, “2015 yılında BİM, 2 bin 595 yeni çalışana istihdam sağladı ve Türkiye çapında 470 yeni mağaza açtı. Böylelikle yıl sonu itibarı ile BİM'in mağaza sayısı 4 bin 972'ye yükseldi, çalışan sayısı ise 30 bini aştı” dedi.



Dortluoğlu, BİM'in büyümesinde ve müşteri memnuniyetini artırmasında önemli rol oynayan özel markalı ürünlerin satışının ise bir önceki yıla göre yüzde 21,5 artarak 12,2 milyar Türk lirası düzeyine çıktığını söyledi.



Şirketin yeni markası FİLE mağazalarına ilişkin bilgi de veren Dortluoğlu, “Şu an 9 olan mağaza sayısını 2016 yılında 25'e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.



“Fas ve Mısır'da büyüme sürüyor”


Fas ve Mısır'da 2016'da da büyümeye devam edeceklerini belirten Dortluoğlu, “BİM mağaza sayısı şu anda Fas'ta 279, Mısır'da ise 140. 2016 yılında Fas'ta 80, Mısır'da 100 yeni mağaza açma hedefimiz var” bilgisini verdi.



Yurt içinde büyümeye devam edeceklerini belirten Dortluoğlu, “Her gün BİM mağazalarından 3,5 milyon kişi alışveriş yapıyor. Türkiye'de 44 lojistik merkezimiz var. 2016 yılında 5 yeni lojistik merkezi açacağız” açıklamasını yaptı.



Dortluoğlu, 2016 yılında da yüzde 20 oranında bir büyüme öngördüklerini kaydederek, "700 milyon Türk lirası yatırım yaparak altyapımızı güçlendirmeyi ve en az geçen seneki kadar yeni mağaza açarak 3 bin 500 kişiye yeni istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bu süreçte gerek yurt içi, gerekse yurt dışı yatırımlarımızla büyüme planlarımız aynen devam edecek” diye konuştu.



Basın toplantısının sonunda soruları da yanıtlayan Galip Aykaç, yeni nesil kasalara ilişkin, “Kayıtlı ekonomiye geçişin bir parçasıdır yeni nesil kasalar. Yeni nesil kasalarla ilgili yetkililere daha az maliyetli olabileceğini gösteren bir proje sunduk. Belki sadece yazılımların güncellenmesi ile devletin istediği verileri vereceğiz. 8 milyon TL'ye mal olacak bu proje.”



Aykaç, kar marjlarına ilişkin, "Marjımızın yüksek olmasının nedeni verimlilik. Giderleri minimum seviyeye çekmek için çalışmalar yapıyoruz" ifadesini kullandı.



Toplantıda ayrıca BİM'in satış öncesi verimlilik arttırmaya yönelik uyguladığı yöntemler sayesinde 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 48 karlılık artışı gerçekleştirdiği açıklandı.

#BİM
#BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Müdürü Galip Ay
#BİM Fas ve Mısır
8 yıl önce