|

Bugün daha güçlüyüz

Türkiye’nin geçen yıl maruz kaldığı spekülatif kur saldırısının üzerinden bir yıl geçti. Dolar/TL’nin 7,23’e fırladığı saldırının ardından yaşananları değerlendiren İTO Başkanı Avdagiç, “Döviz kurundaki hızlı gerileme ve faizlerdeki düşüş gibi parametreler, ekonominin savunma kalkanlarının direncinin arttığını gösteriyor” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 10/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:26 - 10/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Şekib Avdagiç
Şekib Avdagiç

Türkiye’nin geçen yıl maruz kaldığı kur saldırısının üzerinden bir yıl geçti. Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı kur saldırısının emrini ABD Başkanı Donald Trump bizzat verdi. Trump’ın sosyal medya hesabından yaptığı “Lira, çok güçlü dolarımız karşısında hızlı bir şekilde düşüşe geçerken, şu anda çelik ve alüminyumda uygulanan gümrük vergilerinin iki katına çıkarılması talimatı verdim. Alüminyum şimdi yüzde 20, çelik ise yüzde 50 olacak. Bu dönemde Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil” paylaşımla Türk Lirasını hedef alması, kurların birkaç gün içerisinde fırlamasına neden oldu.


ENFLASYON VE FAİZ BÜYÜK YÜK GETİRDİ

Saldırının ardından Dolar/TL seviyesi 5,40’tan 7,20’ye fırladı. TL’nin zayıf düştüğü ortamda yapılan zamlar enflasyonu yüzde 25 seviyesine kadar tırmandırdı. Ardından da faizleri yüzde 24’e çıkaran Merkez Bankası’nın yaklaşık 10 ay boyunca faizleri bu seviyede tutması, finansman maliyetlerinin aşırı arttırınca önemli bir ekonomik daralma yaşandı. Doların bir başka ülkenin ekonomisine saldırırken araç olarak kullanılması, bütün dünyada tepkiye neden oldu ve ABD dolarına karşı bir güvensizlik başladı.

DİRENCİMİZ ARTTI

Türkiye'yi ekonomik kıskaca almaya yönelik olarak 10 Ağustos 2018'de başlayan ve 13 Ağustos'ta dolar/TL paritesinin 7,23’ü gördüğü spekülatif kur atağını ve sonrasında yaşananları değerlendiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Geçen bir yılda döviz kurundaki hızlı gerileme ve faizlerdeki düşüş gibi önemli parametreler, Türkiye ekonomisinin savunma kalkanlarının direncinin arttığını gösteriyor” dedi.

TOPARLANMA GÜÇLENİYOR

  • Geçen bir yılda döviz kurundaki hızlı gerileme ve faizlerdeki düşüş gibi önemli parametrelerin, Türkiye ekonomisinin savunma kalkanları direncinin arttığını gösterdiğini aktaran Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bir yıl aradan sonra mevcut tabloya baktığımızda, Türkiye ekonomisinin yeniden bir toparlanma sürecine girdiğini görüyoruz. Dolar/TL, 9 Ağustos 2019'da 5,50’lere inmiş durumda. Yatırımın önündeki en büyük bariyer olan faiz oranları yönünü aşağıya çevirdi. Enflasyonda benzer bir seyir gözleniyor. Mal ve hizmet üretiminde toparlanma işaretleri güçleniyor.”

DÖVİZ TALEBİ DÜŞÜRÜYOR

Cari açıktaki azalmanın yaşadığımız dengelenme sürecinde döviz talebini baskılaması bakımından da önemli bir işlev gördüğünü vurgulayan Avdagiç, “Turizmde oldukça başarılı bir yıl yaşanıyor. Yılsonu 32 milyar doların üzerinde bir turizm geliri bekleniyor. Geçtiğimiz bir yılsonunda ulaştığımız tüm parametreler, Türk ekonomisinin ciddi bir stres testinden başarıyla geçtiğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

KALİTESİ YÜKSEK, REFAH ÜRETEN, KRİZLERE DİRENÇLİ BİR BÜYÜME

  • İTO Başkanı Avdagiç, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle birlikte, Türkiye ekonomisinde kalitesi yüksek, refah üreten, krizlere dirençli, sürdürülebilir büyümenin sağlanacağına inançlarının tam olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Dünyadaki konjonktürün bu kadar olumsuz bir dönemde, böyle bir atağı bir yıldan çok kısa sürede aşması kayda değer bir başarıdır. Elbette bundan sonra yapılacaklar da bugüne kadar yapılanlar kadar değer taşıyor. Özellikle On Birinci Kalkınma Planı’nın katma değerli üretimi, tüm mekanizmaları ile önceleyen bir içerikle ortaya koyulmasını çok önemli buluyoruz. Biliyoruz ki arzu ettiğimiz Türkiye’nin, arzu ettiğimiz kaliteli ve sürdürülebilir büyümesini istikrarlı bir rotaya kavuşturacak adımlar bunlar olacaktır.”
#Dolar
#TL
#Şekib Avdagiç
5 yıl önce