|

Bunlar da dışarıdaki muhalefet

Türkiye ekonomisi 15 Temmuz’un devamı sayılacak sinsi bir saldırıyla karşı karşıya. Kurları yükselterek Merkez Bankası’nı faiz arttırmaya zorlayan faiz lobisi, bu amacına uluşmak için derecelendirme kuruluşlarını adeta tetikçi olarak kullanması dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
11:49 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:50 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Fitch
Fitch

TL’nin alım gücünü zayıflatarak seçimleri etkilemeye çalışan odaklarla birlikte hareket eden derecelendirme kuruluşları, duyurdukları Türkiye’ye ilişkin not takvimlerinin dışına çıkmaları eleştiriliyor.

Fitch ve Standard and Poor’s, daha önce duyurdukları takvimlerinde olmadığı halde, bu hafta peş peşe yaptıkları açıklamalarla “Muhalefet partileri”ni aratmıyor. Fitch, önceki gün yaptığı açıklamada, “Türkiye'de para politikası bağımsızlığının azalması not üzerinde baskı yaratır” iddiasında bulundu.


22 Mayıs tarihi Fitch’in daha önce duyurduğu Türkiye not takviminde bulunmuyor. Fithc; geçtiğimiz aralık ayında yaptığı açıklamada; 19 Ocak, 13 Temmuz ve 14 Aralık tarihlerinde Türkiye’ye ilişkin değerlendirme yapacağını duyurmuştu.
Geçtiğimiz hafta Türkiye, Arjantin ve Brezilya paralarının yoğun baskı altında olduğunu savunan Fitch, dün de politika öngörülebilirliğinin azaldığını iddia etti.

FAİZ LOBİSİNİN SÖZCÜSÜ

Standard and Poor’s (S&P), da duyurduğu takvimde olmadığı halde önceki gün Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Standard and Poor's Türkiye'nin mali durumunun TL'deki sert düşüş için harekete geçilmezse, oldukça hızlı kötüleşebileceğini savundu. Tam da Merkez Bankası’nı faiz artırmaya sıkıştırıldığı bir dönemde böyle yapılan bu açıklama, derecelendirme kuruluşunu faiz lobisinin cephesinde yer aldığını ortaya koydu.

#Standard and Poor’s
#Fitch
#Merkez Bankası
#Döviz
6 yıl önce