|

Büyüme kadınla güçlenir

Kadınların ekonomi içindeki rolleri sürekli artıyor. Küresel düzeydeki tüketici harcamalarının 20 trilyon dolarını kontrol eden kadınların ekonomideki katkısı da çoğalıyor. Kadınların iş gücüne katılımını destekleyecek güçlü politikalarla Türkiye’nin GSYİH’sini 2025’te yaklaşık yüzde 20 artırma potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:44 - 21/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye’nin GSYİH’sini 2025’te yaklaşık yüzde 20 artırma potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.
Türkiye’nin GSYİH’sini 2025’te yaklaşık yüzde 20 artırma potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

Yönetim kurullarına girmeye aday kadınlara, Türk iş dünyasının en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyan Yönetim Kurulunda Kadın Programı 3’üncü dönemi başladı. Program, Türk iş dünyasının en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyor. 18 ay süren her dönemde 'mentorlar' yeni bir kadın 'menti' ile çalışıp, onların yönetim kurulu rollerine hazırlanmasında önemli bir rol üstleniyorlar. Programın ilk iki döneminde toplam 90 kadın liderden 37’si bu programda yer aldığı süre içinde bir ya da daha fazla yönetim kurulu üyeliğine atandı.

20 TRİLYON DOLARI KADINLAR KONTROL EDİYOR

Üniversite mezuniyetinde ve işe giriş pozisyonlarında popülasyonun yarısını oluşturan, ekonomi içindeki rolleri sürekli artan, küresel düzeydeki tüketici harcamalarının 20 trilyon dolarını kontrol eden kadınların en üst karar noktası olan yönetim kurullarında tüm dünyada (kota sahibi ülkeler hariç) yüzde 5 ila 15 arasında yer almaları, ekonomik, sosyal ve toplumsal alanlar için büyük risk olarak değerlendiriliyor.

KADININ KATKISI ARTABİLİR

Araştırmalar, kadınların iş gücüne katılımının hem dünya hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir büyüme fırsatı yarattığına işaret ediyor. Global yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey’in “Women Matter Türkiye 2016 Türkiye’nin Potansiyeli:

Kadının İş Dünyasındaki Yeri” başlıklı çalışmasında, küresel ekonomide, kadınların iş gücüne katılımının artmasıyla 2025’te 12-28 trilyon dolar seviyelerinde bir büyüme gerçekleştirilebileceği öngörülüyor. Kadınların iş gücüne katılımını destekleyecek güçlü politikalarla Türkiye’nin de GSYİH’sini 2025’te yaklaşık yüzde 20 artırma potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor. Aynı araştırmaya göre, üst yönetimde kadın temsil oranı Avrupa’da yüzde 20, ABD’de yüzde 17 düzeyindeyken, Türkiye’de yönetim kurulunda kadın temsil oranı son 5 yılda yapılan çalışmalar neticesinde yüzde 11,5’ten, ancak yüzde 12,4 seviyesine yükseldi.

  • YKKD Başkanı Hande Yaşargil, temel hedeflerinin yönetim kuruluna atanan bağımsız, yönetici ya da aile üyesi/hissedar kadın sayısını artırmak için farkındalığı yükseltmek olduğunu belirterek, “Bu amaçla havuzu güçlendirerek çoğaltmaya, atayan her merciyi hareketimize destek vermeye davet ediyoruz. Yeni dönemde Anadolu’ya daha çok odaklanacağız. Anadolu’dan aramıza katılacak Mentor- Mentiler'le birlikte programımızı ve yürüyüşümüzü daha da kuvvetlendireceğiz” diye konuştu.

KADINI HEP DESTEKLEDİM

Yönetim Kurulu'nda Kadın Programı’nın üçüncü dönem başlama töreninde konuşan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Danışma Kurulu Başkanı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, derneklerinin, ekonomik ve toplumsal açıdan Türkiye’ye katkı sağlayacak bir oluşum olduğunu kaydetti. 2012’den beri bu yolda yürüdüklerini, şirketlerin yönetim kurulunda kadınların yer almasının diğer kadın yöneticileri hem motive ettiğini hem de cesaret verdiğini ifade eden Dinçer, “Bu anlamda rol modelleri oluyor. Geride bıraktığımız iki dönemde toplam 90 mentimiz oldu. Kendilerini tebrik ediyorum. 3. dönemde sayıyı artırmak için daha yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Bize destek olan tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

#Ekonomik Büyüme
#Kadın
#İstihdam
6 yıl önce