|

Buzağı kaybına yatılı çözüm

OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi tarafından faaliyete geçirilen 'hospitalizasyon' hizmeti ile buzağı kayıplarının ortalama yüzde 80'i önleniyor. Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tütüncü, “Doğumdan sonraki ilk ay içerisinde buzağı ölümlerini önlemek için ağız sütünün içirilmesi önemli” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:24 - 16/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
OMÜ Hayvan Hastanesi, 7/24 acil servis hizmeti ile buzağı kayıplarını yüzde 80 oranında engelliyor.
OMÜ Hayvan Hastanesi, 7/24 acil servis hizmeti ile buzağı kayıplarını yüzde 80 oranında engelliyor.

Karadeniz Bölgesi'nde hizmet veren tek hayvan hastanesi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hayvan Hastanesi, 7/24 acil servis hizmeti ile buzağı kayıplarını yüzde 80 oranında engelliyor. Çiftlik hayvanları, at, kedi, köpek ve yabanıl hayvan hastalıklarında teşhis ve tedavi hizmetleri veren OMÜ Hayvan Hastanesi; Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Amasya ve Tokat gibi pek çok ilden gelen hastaya tedavi imkanı sunuyor.

OMÜ Hayvan Hastanesi, buzağı kayıplarının önlenmesi amacıyla 'hospitalizasyon' sistemini hayata geçirdi. Hastaneye getirilen buzağılar, poliklinikte yapılan kontrollerin ardından ihtiyaç duyulduğu takdirde ‘hospitalizasyon’ bölümüne alınıyor. Burada 24 saat gözetim altında tutulan ve bütün tedavileri yapılan buzağılar, iyileşme süresinin gerektirdiği kadar hastanede yatılı olarak kalabiliyor.

‘DOĞUMUN ARDINDAN AĞIZ SÜTÜ İÇİRİLMELİ’

Buzağı doğumundan sonraki aşamada hayvan sahiplerinin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini belirten OMÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, “Buzağı bir süt sığırcılığı işletmesinin geleceği aynı zamanda da kırmızı et üretiminin kaynağıdır. Buzağı kayıplarının oluşması birçok nedene bağlıdır. Asıl önemli olan doğumdan sonraki ilk ay içerisinde buzağı ölümlerini önlemektir. İlk koşul onlara doğar doğmaz ağız sütünün içirilmesidir. Ağız sütü içerdiği anne kaynaklı koruyucu maddelerle buzağıları mikroplardan ve onların oluşturacağı hastalıklardan korur” diye konuştu.

‘TEDAVİ ÖNEMLİ EKONOMİK KATKI SAĞLIYOR’

OMÜ Hayvan Hastanesi olarak buzağı kayıplarının önlenmesinde ve azaltılmasında vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Tütüncü, “Özellikle son dönemlerde Rektörümüz Prof. Dr. Sait Bilgiç ve dekanımız Prof. Dr. Murat Güzel'in destekleri ile çalışmalarımız büyük bir ivme kazandı. Hospitalizasyon merkezi hizmete girdikten bu güne kadar 150 buzağıya hizmet verdik. Hastanemize getirilen 10 buzağıdan 8-9'unu sağlıklı bir şekilde hayvan sahiplerine teslim etmiş bulunuyoruz. 3 aylık bir buzağının 3 bin TL olduğunu göz önüne aldığımızda hastalara verdiğimiz tedavi desteği bölgemize ve halkımıza önemli ekonomik katkı sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

‘ÇOK GÜZEL BİR UYGULAMA’

İshal hastalığı nedeniyle buzağısını Asarcık ilçesinden OMÜ Hayvan Hastanesine getiren hayvan yetiştiricisi Hasan İvgen, “Asarcık'ta yapılan tedavi yetersiz kaldığı için buraya geldim. Buzağım ishal oldu. Buzağımın testleri yapıldı. 2-3 gün burada kalacak galiba. 'Hospitalizasyon' sistemi çok güzel bir uygulama. İlk defa böyle bir uygulama görüyorum. Görevliler çok güzel ilgileniyorlar. Bu hizmeti verenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

#​Karadeniz Bölgesi
#Samsun
6 yıl önce