|

Cari açık beklentilere paralel

Cari açık Ocak ayında 2.76 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 14/03/2017 Salı
Güncelleme: 02:53 - 14/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Cari açık beklentilere paralel
Cari açık beklentilere paralel

Cari işlemler açığı, ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 561 milyon dolar artarak 2 milyar 762 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 125 milyon dolar azalarak 589 milyon dolara düştü.



Uzmanlara göre, cari dengenin önümüzdeki dönem seyrinde petrol fiyatları, en büyük ihracat partneri olan Avrupa'daki ekonomik durum, turizm gelirleri ve iç talep belirleyici olacak. Analistler geçen yıl petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün olumlu katkısının, fiyatların yönünü yukarı çevirmesiyle terse döneceği uyarısında bulunuyor.



AB'YE İHRACAT ÖNEMLİ


İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Yılın toplamında cari açığın patikasını etkileyecek faktörler başta Avrupa Birliği büyümesine bağlı ihracatımızdaki gelişme, ki şimdilik öngörümüzden iyi gidiyor ve cari açığı daraltabilir” değerlendirmesinde bulundu.


#Cari açık
#TCMB
#AB
7 yıl önce