|

Çarklar üretim için döndü

Adaletsiz bir kur baskısıyla karşı karşıya olan Türkiye, büyümeyi destekleyen sanayi üretimiyle yoluna devam ediyor. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi ise haziranda yüzde 24,7 artış kaydetti. Sanayi cirolarındaki artışın yüzde 30’u geçmesi dikkat çekti.

Haber Merkezi
04:00 - 17/08/2018 Cuma
Güncelleme: 02:16 - 17/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
Sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı.
Sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını dün açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı. Beklentinin biraz altında kalsa da, büyümenin en önemli ayağını teşkil edin sanayi üretimindeki artışın sürmesi dikkat çekti.

GEÇEN YILDAN DAHA İYİ YERDE

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Bu dönemde 107,9 olarak hesaplanan endeks, geçen yılın haziran ayında 104,9 seviyesinde bulunuyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,1, imalat sanayi sektörü yüzde 2,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,6 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 6,6 ile yüksek teknoloji sektöründe gerçekleşti.

SANAYİDE CİRO ARTIŞI YÜZDE 30

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün haziran ayı ciro endekslerini de açıkladı. Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,7 yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,7 azaldı.

Sanayide takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksine bakıldığında, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,6 artış görüldü. İnşaat sektöründe takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksindeki artış, Haziran 2017’ye göre yüzde 22,1 olarak gerçekleşti. Ticaret ciro endeksi yüzde 20,2 ve hizmet sektöründe ise yüzde 28,7 artış kaydedildi.

  • En önemli dinamiğimiz sanayimiz
  • Rakamları değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sağlam sanayi altyapısı ve dinamik girişimcilerin Türkiye’ye yönelik iç ve dış saldırılarla mücadelede ülkenin en önemli dayanağı olduğunu belirtti. Varank, “Finansal saldırılarla sanayimize zarar vermek isteyenlere karşı bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu süreçten sanayimizin olumsuz etkilenmesine asla izin vermeyeceğiz. Sağlam sanayi altyapımız ve dinamik girişimcilerimiz, ülkemize yönelik iç ve dış saldırılarla mücadelede en önemli dayanağımızdır. Türkiye, son dönemde yaşanan ekonomik saldırılardan da kazanarak çıkacaktır. Türk sanayicisi, devleti ile birlikte dimdik ayaktadır” dedi.

#Mustafa Varank
#TÜİK
#Türkiye
6 yıl önce