|

Cazibe merkezleri göçü de engeller

Doğu ile Güneydoğu’da terörün sebep olduğu işsizlik, ekonomik durgunluk ve özellikle 30 yıldır süren zorunlu iç göç, Cazibe Merkezleri Programı sayesinde azalacak. 23 ili kapsayan cazibe merkezleri; üretimi, kayıtlı istihdamı ve ihracatı arttırarak, bölgesel kalkınmışlık farklılıklarını ortadan kaldıracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2017 Cuma
Güncelleme: 01:40 - 10/03/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cazibe merkezleri göçü de engeller
Cazibe merkezleri göçü de engeller

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde terörün sebep olduğu, ekonomik ve toplumsal etkenlerden kaynaklı 30 yıldır süren zorunlu iç göçler Cazibe Merkezleri Programı sayesinde azalacak. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, cazibe merkezlerinin büyük şehirlerin yükünü azaltması ve yörenin mevcut sanayi bölgeleri ile uyumlu olması açısından önemli görev üstlendiğini söyledi. Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Van ve Kars merkezli 23 ili kapsayan cazibe merkezlerinin bir anlamda iç göçü düzenleyici ve Türkiye'deki bölgesel kalkınma farklılıklarını azaltıcı role sahip olacağını belirten Şengel, “Bu bağlamda, anılan merkezlerin sanayi gelişiminde etkin rol oynamaları ve kamu yatırımlarında öncelikli olmaları bekleniyor” dedi.



NEDENİ İŞSİZLİK


Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen de göçün başlıca nedenlerinden birinin işsizlik olduğunun altını çizdi. Demirdöğen, Cazibe Merkezleri Programı'nın ziraat ve sanayi sektörlerindeki üretimi, kayıtlı istihdamı, ihracatı, markalaşmayı, rekabet edebilirliği ve pazarlama gücünü arttıracağını vurguladı.



DOĞUDA 14 BİNİ AŞKIN İSTİHDAM


Demirdöğen, şunları kaydetti: “Bölge illerine yapılan yatırım müracaatlarının hayata geçirilmesi durumunda ortaya çıkacak ilave kayıtlı istihdam sayısının yaklaşık 14.500 olması bekleniyor."


#Cazibe Merkezleri Programı
#Doğu
#Güneydoğu
#İşsizlik
7 yıl önce