|

Cazibe Merkezleri Programı sanayicileri sevindirdi

Muş'ta valiz üretimi yapan iş adamı, Cazibe Merkezleri Programı'na sunduğu projenin onaylanması halinde Çin'le rekabet eder duruma geleceğini söyledi.

Yeni Şafak
17:44 - 26/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 17:52 - 26/01/2017 Perşembe
IHA
23 ili kapsayan ve yatırımcılara çeşitli alanlarda ve sektörlerde uzun vadeli destekler sağlanacak olan Cazibe Merkezleri Programı başladı.
23 ili kapsayan ve yatırımcılara çeşitli alanlarda ve sektörlerde uzun vadeli destekler sağlanacak olan Cazibe Merkezleri Programı başladı.

Hükümetin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için geliştirdiği yeni yatırım hamlesi kapsamındaki 'Cazibe Merkezleri Programı', Muş'taki sanayicileri sevindirdi. Muş Sanayi Merkezi'nde valiz üretimi yapan Abdullah Avcı, günlük 720 adet valiz ürettiklerini söyledi. Çekçekli valiz üretimi yaptığını ifade eden Abdullah Avcı, ağırlık olarak pazarının ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu kaydetti.



Çin'le rekabet edecek


Cazibe Merkezleri Programı'na proje sunduğunu dile getiren Abdullah Avcı, "Şu anda eksik olan bir makinemiz var. Yaklaşık maliyeti 1 milyon civarındadır. Bu makineyi alırsak, plastik valiz üretimine başlayacağız. Şu anda yalnızca İstanbul'da bir firma bunun üretimini yapıyor. Plastik valiz pazarının yüzde 80'i yurt dışında bulunuyor. Çevre ülkelerde bunun üretimi olmadığı için Çin'den temin ediyorlar. Almak istediğimiz makine plastik makinesi. Bu yeni olduğu için pazarın yüzde 90'ı Çin'in elinde bulunuyor. Bütün dünyaya ihracat Çin'den yapılıyor. Türkiye'de de yeni bir sistem. Geçtiğimiz yıl bir fabrikada bu sistem kuruldu, ama o da bizim düşündüğümüz kapasitede kuramadı. Biz bu makineyi alırsak, bu sistemin olmadığı çevre ülkelere ihracat yaparız. Üretimimizin büyük bir bölümünü yurt içi değil de yurt dışına satmayı hedefliyoruz. Eğer makine gelirse, Çin'den daha avantajlı konuma geliriz. Çünkü Çin'den bir konteynerin İran'a, Irak'a, Azerbaycan'a, balkan ülkelerine gelmesi yaklaşık bir ayı bulur. Ama bulunduğumuz konum itibariyle buradan yüklediğimiz zaman bir günde teslimatı yapma durumumuz var. Bu da bizi daha cazip hale getirir" dedi.




"Makinelerim atıl durumda kaldı"


Geçtiğimiz yıl 800 bin TL vererek 2 adet makine aldığını ifade eden Avcı, yerin yetersiz gelmesi nedeniyle makinelerin atıl durumda kaldığını dile getirerek, şöyle konuştu:



"Bunun yanı sıra yer sorunumuz var. Valizlerin çeşitli aksamlarını yapmak için aldığımız enjeksiyon makinelerimiz var. Geçen yıl yaklaşık 800 bin liralık bir yatırım yaparak bu makineleri aldık, ama yerimiz olmadığı için şu an kullanamıyoruz ve makinelerimiz atıl durumda kaldı. Plastiği imalattan ayırmamız lazım ve bunun için bin metrekarelik bir yere ihtiyacımız var. Bunun için de müracaat ettik."



400 kişiyi istihdam ediyor


Japonya, Amerika ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye konfeksiyon ihracatı yapan Tekstil Fabrikası İşletmecisi Metin Akaydın ise fabrikasında 400'ün üzerinde istihdam sağladığını ve günlük 10-15 bin parça ürettiklerini söyledi. Ürünlerinin yüzde 80-90'ını ihraç ettiğini dile getiren Akaydın, "Dünyaca tanınmış markalara ihracat yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünler, dünyanın her tarafında satılmaktadır" dedi.



Cazibe Merkezleri Programı'nın bölgeye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Akaydın, "Şu an için Muş'ta 15-20 dolayında üretim atölyesi var. Bunların artmasının, sektörümüze büyük katkısı olacaktır. Malzeme ve parça temini noktasında rahatlığa kavuşacağız. Çünkü sektör burada geliştikçe, malzemeciler de burada şube açacaklardır. Yan sanayimizin de buralarda olmasında yarar var" diye konuştu.




#Cazibe Merkezleri
#Muş
#Abdullah Avcı
#Metin Akaydın
7 yıl önce