|

Ceplere döviz yerine altın girdi

Son 5 yılda erkekler cüzdanlarında dolar ve avro yerine gram altın, çeyrek ya da Cumhuriyet altını bulundurmaya başladı.

Yeni Şafak
11:19 - 16/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:31 - 16/01/2016 Cumartesi
AA

Erkeklerin zor günlerde kullanmak ya da tasarruf etmek için cüzdanlarının bir kenarına koyduğu dövizin yerini artık altın aldı.



Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Türkiye'de altın yatırımcılarının yüzde 50'sinin erkek, yüzde 50'sinin ise kadın olduğunu söyledi.



Erkekler altını tasarruf ve yatırım amacıyla tercih ederken, bayanların örf ve adet gereği takı olarak kullandığını belirten Memiş, erkeklerin 2004-2014 yılları arasında kuyumculara genelde yılda üç kez uğradığını, bunların da doğum günü, evlilik yıl dönümü ve 14 Şubat Sevgililer Günü gibi özel günler nedeniyle olduğunu kaydetti.



Memiş, son yıllarda kuyumculardan alış veriş yapan erkek müşteri sayısının yüzde 25 civarında arttığını aktararak, gelen erkek müşterilerin kuyumculara sadece hediye için değil, tasarruf amaçlı altın almak için de uğradığını dile getirdi.



Altının gramı 2011 yılının ocak ayında 70 lira iken, bugün 106 lira civarında seyrettiğini anımsatan Memiş, sözlerine şöyle devam etti:



"Türkiye'de genelde kadınlar, kötü günler için biriktirdikleri altınlarını ya çocuklarını evlendirirken ya da ev alacakları zaman bozduruyorlardı. Son 10 yılda Türkiye'de inşaat sektörü ciddi anlamda büyüdü ve yatırımcılar satın aldıkları evin yüzde 25'lik peşinatını altın satarak karşılıyor. Peşinatı yetişmeyen vatandaş da eş dost tanıdıktan altın alıp borçlanıyor. Elbette borcu aldıktan sonra geri ödemek yine erkeklere düşüyor. Borçlu erkek olunca, aradaki kur farkındaki yükseliş onların düşüneceği bir konu oluyor. 15 yıl öncesine kadar evin erkeği maaşını evin hanımına veriyor, evin hanımı da yastık altı bilezik, Cumhuriyet altını ya da çeyrek altın alıyordu. Devir borç ödeme devri olduğu için fiyatları takip ve tasarruf etmek sadece bayanlara değil, erkeklere de görev oldu."



"Altın tasarrufu yapan erkekler 30-50 yaş aralığında"


İslam Memiş, 1990 ile 2000 yılları arasında erkeklerin cüzdanlarının bir kenarına kötü günler ya da tasarruf için dolar veya mark sıkıştırdığını, 2003'ten sonra herkesin alım gücü arttığı için tasarruf araçlarının da yer değiştirdiğini söyledi.



Özellikle son 5 yılda erkeklerin cüzdanlarında dolar ve avro yerine gram altın, çeyrek ya da Cumhuriyet altını bulundurmaya başladığını aktaran Memiş, "Nedenini sorduğum müşterilerin hemen hemen hepsi; '5 yıl önce gram altın 70 lira iken bugün 106 lira ile en kazançlı dost. Cüzdanımda döviz ya da nakit para bulundurursam hemen harcıyorum ama altın böyle değil. Altın biriktirmekle ciddi tasarruf yapmaya başladım' diyorlar" şeklinde konuştu.



Memiş, altın tasarrufu yapan erkeklerin 30-50, kadınların ise 40-60 yaş aralığında olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi.

#altın
#Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş
#cüzdan
#Tasarruf
8 yıl önce