|

Çıkışımız yerli üretimde

Sanayicilere göre Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümeyi yakalaması yerli sanayinin desteklenmesine bağlı. 7 Aralık’ta İstanbul’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelecek olan sanayiciler, öncelikle yerli üretimin üzerindeki ek maliyetlerin gözden geçirilmesini talep ediyor.

Haber Merkezi
04:00 - 27/11/2018 Salı
Güncelleme: 00:47 - 27/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Sanayiciler, 7 Aralık’ta İstanbul’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelecek.
Sanayiciler, 7 Aralık’ta İstanbul’da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelecek.

Türkiye ekonomisinin tarım ve sanayide rekabet gücünün artması için yerli üretimin özendirilmesi hükümetin gündeminde ilk sırada yer alırken, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 7 Aralık 2018 tarihinde İstanbul’da sanayiciler ile buluşarak dertlerini dinleyecek. İstanbul Sanayi Odası’na (İSO) üye 54 Meslek Komitesinin temsilcisi, Bakan Pekcan’a hem Türkiye’nin yurt dışına bağımlılıktan kurtarılması için yaşadıkları zorlukları, hem de çözüm önerilerini aktaracak.

VERGİ YÜKÜ HAFİFLESİN

Sanayiciler ile konuştuğumuzda en önemli temel beklentileri; yatırımları destekleyecek şekilde üreticilerin üzerindeki maliyetlerin ve ek külfetlerin gözden geçirilmesi. İSO Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayii Meslek Komitesi ve Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, Türk sanayisinin gelişimi açısından özellikle vergi yüklerinin hafifletilerek yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini savundu.

İTHAL KAĞIDA DİKKAT

Duayen sanayici Mehmet Nuri Görenoğlu, bu önlemlerin enflasyonla mücadele ve cari açığın düşürülmesi açısından da etkili olacağına işaret ederek, “Oluklu mukavva sektörünün ihtiyacı olan kağıtların yüzde 75-80’i geri dönüşümden elde edilen kağıtlardan, %20-25’i ise kraft kağıt olarak tabir edilen “virgin” esaslı kağıtlardan oluşuyor. Türkiye’de kraft kağıt üreticisi tek bir işletme olup, ülkemizin ihtiyacının ancak %13-15’ini karşılayabiliyor. Geri kalan %85-87’si ise ithal. Ekonomi Bakanlığı tarafından 2015 yılında yerli üretici şirketin şikayeti üzerine ABD’den ithal edilen kraftliner kağıtlara yüzde 12.24 ile 19.96 oranlarında damping vergisi getirilmişti. OMÜD olarak bu karara karşı açtığımız davayı Danıştay’da kazandık. Ancak ilgili Bakanlık temyize başvurdu, hukuki süreç devam ediyor. Ayrıca Finlandiya, Polonya, Rusya, Brezilya’dan ithal edilen kraft kağıtlara da yüzde 5 ile yüzde 11.34 oranlarında vergi getirildi. Söz konusu vergiler sektörümüzü sıkıntıya sokuyor ve maliyetleri artırıyor” diye yakındı.


EK MALİYETLERE DÜZENLENE

Üretimin üzerindeki ek maliyetlerin kaldırılmasının yanı sıra yerli üretimin teşvik edilmesi gerekliliğine de işaret eden Görenoğlu, “Türkiye’de atık kağıt toplama oranının hızla artırılması ve yeni kağıt üretim kapasitelerinin devreye girmesiyle çözüm bulunabileceğine inanıyoruz” dedi.

  • ENFLASYONLA MÜCADELEYE KATKISI OLUR
  • Hal Yasası’nın çıkış noktasında da gıdadaki zayiatın azaltılarak gıda enflasyonunun düşürülmesinin yattığını hatırlatan Görenoğlu, hükümetten beklentilerini şöyle özetledi: “Tam bu noktada da doğru ambalajlama; sağlıklı oluklu mukavva ambalaj öne çıkıyor. . Dileğimiz, yetkililerin yeni düzenlemelerde bu hususları da göz önünde bulundurarak yurt içi ambalajlamada da oluklu mukavvanın bir standart haline getirilmesidir. Bu uygulama yaş meyve ve sebzedeki zayiatı azaltacak, dolayısıyla da gıda enflasyonuna olumlu bir etki yaratacaktır.”

KDV oranları düşürülmeli

Oluklu mukavva sektöründe yüzde 18 KDV uygulamasının da çok yüksek olduğunu ifade eden Mehmet Nuri Görenoğlu, “KDV oranının %8-10 seviyelerine indirilmesini talep ediyoruz. Bu oranlar bizi bir hayli zorluyor. Örneğin; kağıt alıyorsunuz %18 KDV ödüyorsunuz. Bu kağıttan gazete ve dergi yaparsanız KDV oranı %1; kitap ve benzeri yayınlarda ise KDV oranı %8. Bu durumda firmalar alacaklı konuma düşüyor. Dolayısıyla devletten alacağınızı tahsil etmeniz zaman alıyor. Yurt dışından ham madde ithal ettiğimizde ise %18 KDV’yi devlete peşin ödüyoruz. Beklentimiz; yatırımları destekleyecek şekilde sektörümüzün üzerindeki maliyetleri ve ek külfetleri gözden geçirmesidir. Sektörümüzün Avrupalı rakipleri ile rekabet edebilmesi, ayakta kalabilmesi ve ülke ekonomisine katma değer yaratabilmesi için bu konunun elzem olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

#Sanayi
#Türkiye
#Ruhsar Pekcan
#Mehmet Nuri Görenoğlu
5 yıl önce
default-profile-img