|

'Coğrafi işaret potansiyelimiz 2 bin 500'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şu anda Türkiye'de 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu bildirerek, "Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışma, 2 bin 500'ün üzerinde bir coğrafi işaret potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle konuyla ilgili tüm paydaşların birlikte hareket etmeleri önem taşıyor" dedi.

Yeni Şafak
14:35 - 21/03/2017 Salı
Güncelleme: 19:48 - 24/03/2017 Cuma
AA
 Bi̇li̇m, Sanayi̇ ve Teknoloji̇ Bakanı Faruk Özlü '1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması' etkinliğine katıldı
Bi̇li̇m, Sanayi̇ ve Teknoloji̇ Bakanı Faruk Özlü '1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması' etkinliğine katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) düzenlenen "1.Ulusal Coğrafi İşaretler Buluşması" etkinliğine katıldı. Türkiye'de her yörenin kendine has iklim, topoğrafya, toprak özellikleri ve ürünleri bulunduğunu dile getiren Özlü, bu ürünlere sahip çıkıldığında ekonomik veya kırsal kalkınmanın yanında ülke değerlerinin de korunduğunu kaydetti.



Özlü, yöresel ürünlerin coğrafi işaret olarak tescillenmesi ve korumasının çok önemli olduğuna işaret etti. Şu anda Türkiye'de 204 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu ve bu rakamı başlangıç olarak gördüklerinin altını çizen Özlü, "Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışma, 2 bin 500'ün üzerinde bir coğrafi işaret potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Unutmayalım ki korumadığınız bir değer, zamanla değerini kaybetmeye mahkumdur. Bu nedenle, bu konuyla ilgili tüm paydaşların birlikte hareket etmeleri önem taşıyor." diye konuştu.



"Tescilli ürün yüzde 20 daha pahalı satılıyor"


Coğrafi işaretlere konu olan ürünlerin, benzerlerinden daha pahalı ve katma değeri daha yüksek olduğuna dikkati çeken Özlü, yapılan araştırmalara göre coğrafi işaret tesciline sahip bir ürünün, benzer bir ürüne nispetle yüzde 20 daha yüksek fiyatlara alıcı bulabildiğini vurguladı. Fiyat farkına rağmen coğrafi işaret korumasına sahip ürünün, tüketiciler tarafından daha çok ilgi gördüğüne değinen Özlü, "Tüketicinin bu ilgisi ve fiyat farkı nedeniyle, piyasaya bu ürünlerin sahteleri sürülebiliyor. Burada sadece aldatılan tüketiciler zarar görmüyor. Zincirleme bir şekilde o ürünün üretildiği yöre ve ülke de zamanla bu gelişmelerden olumsuz bir şekilde etkileniyor. En kötüsü de zaman içinde ürün yok olabiliyor. Coğrafi işaret korumasına konu olabilecek ürünlerimizi iyi tespit etmeli, bunların korunmasına yönelik tedbirleri en iyi şekilde almalıyız." ifadesini kullandı.



Özlü, coğrafi işaretlere gereken önemin verilmesi halinde birçok fayda elde edebileceğini, tüketicilerin üstün özelliklere sahip ürünlere daha fazla yöneleceğini ve dolayısıyla da ürünlerin katma değerinin zaman içinde artacağını belirtti. Bunun da o yörelerin gelirini artırdığı gibi, kırsal kesimdeki istihdamı da artıracağını, şehirlere doğru olan göçü yavaşlatabileceğini anlatan Özlü, "Dünyadaki başarılı örneklere baktığımızda, coğrafi işaretli ürünlerin ihracatının ülkenin toplam ihracatında önemli bir oran tuttuğunu görebiliyoruz.Yani coğrafi işaretli ürünlerimizi değerlendirmemiz, ihracatımızı artırmak ve cari açığımızı düşürmek açısından da önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.



"Tüm illerle ortak çalışmaya hazırız"


TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da coğrafi işaretlerin anonim haklar olduğunu ve toplumun ortak değerleri sayıldığını söyledi. Coğrafi işaretlere "katma değeri yüksek tarım ürünleri" benzetmesini yapan Asan, kurumun bu konudaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gelişmiş ülkelerde coğrafi işaretlerden elde edilen gelirin, daha yüksek olduğuna dikkati çeken Asan, "2013 yılında yayımlanan bir raporda, AB'de coğrafi işaretlerden yaklaşık 55 milyar avroluk bir katma değer yaratılıyor. Bu değerin yaklaşık yüzde 60'ı AB ülkelerinde tüketiliyor, kalan kısmı ise ihraç ediliyor. Ülkemiz açısından coğrafi işaret tescillerinin artması ve tescilli coğrafi işaretlerin katma değerinin yükselmesi için etkin çalışmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.



Türkiye'nin marka başvurularında son 5 yılda Avrupa'da ilk sırada olduğunun altını çizen Asan, ancak katma değeri yüksek marka yaratma konusunda istenen noktada olunmadığını kaydetti. Tescillerin artmasının çok önemli olduğunu dile getiren Asan, tüm illerle ortak çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.



Konuşmalardan sonra Özlü ve Asan, Uşak Tarhanası, Mersin Tantunisi ve İzmir Lokması coğrafi işaret tescillerini, başvuru sahiplerine takdim etti. Törenin ardından Özlü, 81 ilin coğrafi işaret standını gezdi, il temsilcileriyle sohbet etti ve yörelere özel ikramları tattı. Etkinlik, Uşak Tarhanası, Mersin Tantunisi ve İzmir Lokması'nın konuklara ikramıyla sona erdi.




Silikon Vadisi'ne StarTürk daveti 'Türk lirası istikrara kavuştu'


#Faruk Özlü
#TÜRKPATENT
7 yıl önce
default-profile-img