|

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobili üretecek beş firmayı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yerli otomobil' çağrıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ilk adım atıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TOBB'un koordinasyonunu yürüttüğü çalışmada tarihi gün yaşandı. Beş firma, yerli ve milli otomobil için Ortak Girişim Grubu’nu oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki açıklamasında, "Beklentimiz, en geç 2019'da prototipin tamamlanması ve 2021'de satışa sunulmasıdır. En küçük bir gecikme istemiyoruz" dedi.

Yeni Şafak
13:43 - 2/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 21:47 - 2/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye'nin 60 yıllık rüyası gerçek oluyor. Yerli ve milli otomobil için ilk adım bugün atıldı.

Beş firma, yerli ve milli otomobil için Ortak Girişim Grubu’nu oluşturdu. Ve şimdi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende yerli otomobili yapmak için biraraya gelen 5 firma Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

Buna göre yerli otomobili üretecek 5 firma, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding oldu.

"HAYAL GÜCÜ OLMAYANIN KANATLARI YOKTUR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve milli otomobil tanıtım toplantısında şöyle konuştu:

"Türkiye'nin otomobili için elini taşın altına koyan babayiğitlerimizi ilan edeceğiz. Ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu girişim grubunun oluşturulma safhasına gelene kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Merhum Muhammed Ali,
'H
ayal gücü olmayanın kanatları yoktur'
diyor. Üretimi, pazarlaması, markası Türk olan bir otomobile sahip olma hayalimiz var.
Bu milletimizin de hayali.
Bundan 30 yıl önce yerli otomobil konusundaki tereddütleri anlayabiliyorum. 2001 yılında 91 bin otomobilin satılması bu talebin ekonomik bulunmaması normaldi. Ama hala adım atılmıyor olması ayıp haline gelmişti. Bugün bu ayıptan kurtulma yolunda tarihi bir adım atıyoruz. "

"2019'DA İLK PROTOTİP, 2021'DE SATIŞ"

  • Erdoğan, "Yıllardır yaptığım çağrıların yerine gelmesinden mutluluk duyuyorum" derken şunları da ekledi: Ortak girişim grubundan beklentimiz 2019'da otomobilimizin prototipinin tamamlanması, 2021'de satışının başlamasıdır. En küçük bir gecikme istemiyoruz. Gerekiyorsa sırf bu projenin takibi için Cumhurbaşkanlığı'nda da bir ekibi görevlendireceğimi bilmenizi istiyorum. Ortak Girişim Grubu, doğrudan hibrit ve elektrikli otomobile yönelmek isterse daha da memnun oluruz. Bizim desteğimiz sadece OGG'ye değildir. Projesi olan herkese destek vermeye hazırız. Milletimiz hala uçak fabrikası girişiminin niçin nihayete ulaşamadığını anlamaya çalışıyor. Kayseri'deki uçak fabrikasının iflas nedeniyle kapatıldığı açıklaması da tatmin etmemiştir.

"DESTEK VERECEĞİZ"

Erdoğan şunları söyledi:

"Otomotiv sektörünün ilk üç dönemini kaçırdık. Üçüncü dönemi yakalayabilirdik, ama terör ve toplumsal olaylar gibi nedenler nedeniyle olmadı. Bu ürünün dünyaya pazarlamasında da desteği vereceğiz. Dünya markalarının da devlet desteği aldığını biliyoruz. Teşvik politikalarımızı da gözden geçirmeliyiz. Yüksek katma değere sahip üretime öncelik tanımalıyız. İhracatımızın niteliğini geliştirmeden, yılda 500 milyar dolar hedefine ulaşamayız. Her alanda Türkiye'nin yeni yatırımlara, girişimlere ihtiyacı var. Ekonominin ve teknolojinin gittiği yön bellidir. Bizim de kendimizi buna göre ayarlamamız şart"


"EN GÜZEL TASARIMLA YERLİ OTOMOBİL YAPACAĞIZ"

"Türkiye'nin otomobilini yapacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiç şüpheniz olmasın hem de en güzel tasarımla, en güzel teknolojiyle bu otomobili ülkemize ve dünyaya kazandıracağız.
Allah'ın izniyle daha nice başarılara imza atacağız.
Devlet ve millet olarak dimdik ayaktayız" dedi.

İŞTE O FİRMALAR

  • Ortak girişim grubumuzdaki babayiğitleri açıklıyorum. İlki
    Anadolu Grubu.
    Temelleri 1950'de atılan bu grubumuz bünyesindeki 80'e yakın şirket ekonomiye önemli katkılarda bulundu. Otomotivde ciddi çalışmaları olan bu grubun yerli otomobil projesinde yer almasından mutluluk duyuyorum.
    İkinci babayiğidimiz BMC Grubu.
    Türkiye'nin en büyük askeri ve ticari araç üreten BMC, vizyonunu da geliştirdi. Türkiye'nin otomobili projesinde yer alma kararını memnuniyetle karşıladım.
    Üçüncü babayiğitimiz Kıraça Holding.
    Bu firma yarım asrı aşan bir birikimi ifade ediyor. Otomotiv konusunda Kıraça Holding, sektörde hakettiği yeri aldı. Bu birikimin Türkiye'nin otomobili projesinde yer almasını mutlulukla karşılıyorum.
    Dördüncü babayiğidimiz Turkcell Grubu.
    Yazılımın önemli olduğu bu projede, Turkcell gidilen yolun doğruluğuna işaret ediyor. Ve
    beşinci babayiğidimiz Zorlu Holding
    . Kuruluş yılı 1953'e uzanan firma, başarı hikayesinin adıdır. Geniş bir alanda faaliyet yürüten Zorlu Holding'in burada yer alması önemli bir şanstır.

ANADOLU GRUBU OTOMOTİVDE ÜRETİM YAPIYOR

BMC 300 BİNİN ÜZERİNDE ARAÇ ÜRETTİ

KIRAÇA HOLDİNG'DEN KARSAN

TURKCELL'DEN YERLİ OTOMOBİLE TEKNOLOJİ DESTEĞİ

ZORLU HOLDİNG ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÇALIŞMALARINI BAŞLATMIŞTI

BAŞBAKAN: MARKAYA DÖNÜŞTÜRMEK SİZİN İŞİNİZ

  • Başbakan Yıldırım, yerli otomobil projesinde atılan imzaların hayırlı olmasını dileyerek, "Otomotiv sektöründe ülkemiz günden güne ilerleme kaydediyor. Bugün de TOBB başkanlığında beşli ortaklık bu proje için imzaları atacak. Otomotiv en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Türkiye otomotivde bu kadar yetkin hale gelmişken, yerli ve milli otomobil yapamamamız gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu iş otomobil yapıp yapmama meselesi değil. Bu iş ekonomik ölçeği bulma meselesidir. Biz devlet olarak bu imalatın içinde olmayız, destek veririz, engelleri kaldırırız, dünya çapında bir markaya dönüştürmek sizin işiniz" dedi.

"Otomotiv üretiminde dünyada on beşinci sıradayız. Üretimimiz yüzde 35.31 oranında arttı. Toplam istihdamın yüzde 6'sı otomotiv sektöründen geliyor" diyen Başbakan Yıldırım, "Otomotiv sektöründe büyük değişimleri beraberinde getirecek önemli gelişmeler görüyoruz. Sürücüsüz otomobilden tutun da, elektrikli otomobile kadar pek çok değişiklik devreye giriyor. İnsan unsurundan bağımsız olarak otomobillerin dönemine girdik. Bu proje, çok isabetli ve zamanında atılmış bir adımı da teşkil ediyor. Bu alana yatırım yapmanın ve kamu-özel işbirliğini geliştirmenin önemini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Otomotiv sektörümüzün rekabet gücünü sürdürmek için böyle bir adımı atmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.


"TÜRKİYE EMİN ADIMLARLA YOLUNA DEVAM EDECEK"

Başbakan Yıldırım şöyle devam etti: Yurtiçinde ve dünya pazarında tercih edilebilen kendi ürünümüz, alın terimiz bir otomobili üretmeyi inşallah başaracağız. Her adımı atacağız, atmaya kararlıyız. Birikimlerimiz gelecek başarılarımızın en büyük teminatı. Pazarlama deneyimi, marka üretme yetkinliği bakımından hazırız. Yerli, milli otomobil yapacak mühendis de, teknisyen de, işçi de var, babayiğit de var, arkasında kapı gibi devlet de var. Türk mühendisliği açısından bu yol önemli bir dönüm noktasıdır. Tasarımcılarımızın, teknik elemanlarımızın eksiği yok fazlası var. Milli tankı, gemiyi, köprüleri, havaalanlarını yapan elbette yerli otomobili de yapar. 15 yıldır karşılaştığımız onca engele rağmen, ülkemize yaşatılan darbe girişimlerine rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. Hayatın her alanında, ekonomide önemli atılımları gerçekleştirdik. Unutmayalım, son 15 yılda bir Türkiye'ye 3 Türkiye ilave ettik. G-20'de 17., Avrupa'da 6. sıraya yükseldik. Satın alma paritesinde Avrupa'da beşinciyiz. Bunlar güven ve istikrarla sağlandı. İnşallah önümüzdeki 10 yılda, Cumhuriyetimizin 100. yılına emin adımlarla ilerlerken; Türkiye kendi kendine yetebilen ve bölgesinde dosta düşmana karşı güven ve istikrarın timsali olan bir ülke olarak emin adımlarla yoluna devam edecektir.


"Türkiye'nin gelecek hedefleri için atılan bu adımın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum" diyen Yıldırım, "Bu yolculukta ortak girişim grubuna başarılar diliyorum. Otomotiv sektörüne emek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Ülkemiz için bir tek üretim kapısı açan herkesin başımız üzerinde yeri vardır. Bu proje binlerce vatandaşımıza iş, aş sağlayacak. Bir kez daha hayırlı olmasını dilerken, desteğini esirgemeyen ve tavsiyeleri bizi cesaretlendiren sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyorum. Allah emeklerinizi zayi etmesin" şeklinde konuştu.

#Binali Yıldırım
#Yerli Otomobil Tanıtım Toplantısı'
#İş
#Recep Tayyip Erdoğan
#Yerli otomobil
#Milli otomobil
#TOBB
#Rifat Hisarcıklıoğlu
#Anadolu Grubu
#Zorlu Grubu
#Kıraça Holding
#BMC
#Turkcell
#Yerli ve milli otomobil
#Üretim
#İmza
#Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
#2019
#Prototip
#Satış
#Teknoloji
#Otomotiv
#Otomobil
#Otomotiv sektörü
6 yıl önce
default-profile-img