|

Demiryoluna yerli motor

Eskişehir’de kurulu Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş'nin (TÜLOMSAŞ) mühendis ve işçileri, tip ve gücü itibarıyla Türkiye için ilk olma özelliği taşıyan ‘TLM6V185’ isimli dizel motoru üretti. TÜLOMSAŞ’ın demiryolu sektöründe motor imal eder hale geldiğini belirten Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “YHT’yi hem milli hem de yerli olarak bizzat kendimiz yapacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:39 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, YHT’yi hem milli hem de yerli olarak yapacaklarını söyledi.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, YHT’yi hem milli hem de yerli olarak yapacaklarını söyledi.

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ), tip ve gücü itibarıyla Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyan 'TLM6V185' isimli dizel motoru kendi mühendis ve işçileriyle geliştirmeyi başardı. Eskişehir'de kurulu TÜLOMSAŞ fabrikasını ziyaret ederek yerli dizel motorun tanıtım törenine katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “YHT'yi (Yüksek Hızlı Tren) hem milli hem de yerli olarak bizzat kendimiz yapacağız. Ülkemizde kullanmakla yetinmeyeceğiz. Ülkemizden kaynaklı, bulunduğumuz coğrafyaya, hatta dünyanın her yerine ihraç edeceğiz” dedi.



ARTIK MOTOR ÜRETİYOR


TÜLOMSAŞ'ın demiryolu sektöründe motor imal eder hale geldiğini anlatan Arslan, şöyle devam etti:



“İşçi ve mühendis arkadaşlarımız en az bizim kadar inanıyor. 'Evet, Recep Tayyip Erdoğan'ın, Binali Yıldırım'ın insanına olan inancı çerçevesinde ortaya koyduğu büyük hedefler var. Biz de bu büyük hedefleri gerçekleştireceğiz. Türkiye olarak, Eskişehir'den, TÜLOMSAŞ'dan YHT'yi yapacağız' diyorlar. İdare inanıyor, işçi inanıyorsa gerisi bize destek verip yapmak kalıyor. Onun için de yeni 96 YHT setini alırken, sanayi iş birliği programı kapsamında özellikle teknolojinin ülkemize gelmesi, YHT'nin Türkiye'de yapılması ile ilgili şartnamemize koyduk. İlk 20'sini dışarıdan alacağız, sonra kademe, kademe, TÜLOMSAŞ üretimde daha fazla yer alacak ve son 16'yı bizzat yüzde yüz kendisi yapacak. Ancak YHT'yi yapabilir hale geldikten sonra yine prototipi hazır olan YHT'yi hem milli hem de yerli olarak bizzat kendimiz yapacağız. Ülkemizde kullanmakla yetinmeyeceğiz. Ülkemizden kaynaklı, bulunduğumuz coğrafyaya, hatta dünyanın her yerine ihraç edeceğiz.”



DÜNYADA İLK 10'DAYIZ


Avrupa'nın 6'ncı dünyanın 8'inci YHT kullanan ülkesinin Türkiye olduğuna da dikkati çeken Arslan, şunları söyledi: “Eskişehir merkezli, Bilecik, Kocaeli, İstanbul'a gidiyoruz ancak bununla yetinmeyelim Kapıkule'ye kadar gidebilelim ve Ankara üzerinden de Sivas'a, Erzurum, Erzincan, Kars'a kadar gidelim. Bu ana koridor. Ancak, bunun Bursa'ya uzatılması, Afyonkarahisar üzerinden Antalya'ya, Karadeniz'e, İzmir'e uzatma çalışmalarımız devam ediyor.



  • YHT sistemi Akdeniz'e bağlanacak
  • Artık milyonlara varan vatandaşların YHT ile yolculuk yapar hale geldiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Arslan, “Eskişehir'in Afyonkarahisar üzerinden Antalya'ya bağlanması yani Akdeniz'e bağlanması da YHT anlamında önemsediğimiz bir koridor güzergahı olacak” dedi. Arslan, şöyle devam etti: “İnşallah onun da gereğini yapacağız. Eskişehir artık etrafındaki bütün illerle, bölünmüş yollarla bağlanmış durumda. Ancak birkaç tane daha talebi var onu da biliyoruz.”
#Demiryolu
#Ulaştırma Bakanı
#Ahmet Arslan
7 yıl önce