|

Depremde dönüşüm mega projelerle başladı

Deprem Haftası nedeniyle olası İstanbul depremine hazırlık senaryolarının daha yüksek sesle konuşulduğu bugünlerde gerek kamuda gerek özel sektörde imza atılan projeler dikkatleri çekiyor. Uzmanlara göre son yıllarda hayata geçirilen Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. Havalimanı gibi projeler çok şiddetli depremlere dayanabilecek şekilde inşa edildi.

Yeni Şafak
13:33 - 5/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:18 - 5/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Uzmanlara göre, olası bir İstanbul depreminde Avrasya Tüneli en güvenli alanlardan biri.
Uzmanlara göre, olası bir İstanbul depreminde Avrasya Tüneli en güvenli alanlardan biri.

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından deprem yönetmeliği ve doğal afet farkındalığı noktasında adımlar atılmaya başlarken, devletin ilgili kurumları sadece yeni projelerle değil eski projelerin güçlendirilmesi ile de her anlamda depreme hazırlanıyor.

Son yıllarda hayata geçirilen mega projelerin depremlere oldukça dayanaklı olduğu belirtilirken, Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin yaklaşık 2 bin 500 yılda bir meydana gelebilecek çok büyük şiddetli bir depremde bile ayakta kalarak servis verebilecek şekilde tasarlandığı öğrenildi.

  • 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin de en son tekniklerle güçlendirildiğine değinen uzmanlara göre yapılan sismik ve yapısal güçlendirme çalışmalarıyla her iki köprü de Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile eşdeğer sismik dayanıklılığa ulaştırıldı.
Mega yapılar en güvenli yerlerden biri

Yapılan araştırmalara göre, Marmara Denizi'nin altından geçen Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi dev projelerin de İstanbul'da yaşanabilecek muhtemel bir depremde en güvenli yerlerden biri olması bekleniyor.

Elde edilen verilere göre, Avrasya Tüneli, Kuzey Anadolu fay hattına 16 kilometre uzakta yer alıyor ve deprem yükleri, tsunami etkileri ve sıvılaşma düşünülerek en son uluslararası standartlara göre yapılması nedeniyle çok şiddetli depremlerde bile ayakta kalıyor.

Marmaray’da en katı deprem kuralları uygulandı

Son yıllarda hayata geçirilen bir diğer önemli proje olan Marmaray Tüneli de deprem konusunda en güvenli yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Elde edilen bilgilere göre, fay hattında 4 segmentin aynı anda kırılması olasılığı dikkate alınarak hayata geçirilen projede depreme dayanıklılık bakımından son derece katı ölçütler gözetilerek tasarlandığını kaydedildi.

#deprem haftası
#marmaray
#avrasya tüneli
6 yıl önce