|

Dev projelere gelin kazanın

Türk iş dünyası, 1 trilyon dolarlık yatırım fırsatları için Körfez’e çıkarma yaptı. Bahreyn’deki forumda Körfez yatırımcılarını Türkiye’nin mega projelerine yatırıma çağıran Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, “Türkiye’nin yatırımları dev projelerle sürüyor. Bu fırsatlardan kardeşlerimizin yararlanmasını istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:27 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak

ABD'nin Suudi Arabistan'a yönelik 11 Eylül kararının ardından batılı ülkelerde yatırımları tehdit altına giren Körfez ülkeleri iş dünyasıyla Türk işadamları “stratejik ortaklık” için buluştu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 250 işadamını Bahreyn'de Körfez ülkelerindeki yatırımcıyla bir araya getirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katıldığı Türkiye-Körfez 2. İş ve Yatırım Forumu'nda Bahreyn'in yanısıra Katar, Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinden gelen 800'e yakın işadamı iş ve yatırımı konuştu. Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi ülkelerin toplam inşaat projelerinin değeri 1 trilyon doların üzerinde bulunuyor. Türk müteahhitler de pastadan pay almak için forumun ilk gününde yatırımcılarlaikili görüşmeler yaptı .



TECRÜBELERİ PAYLAŞACAĞIZ


İki gün sürecek forumun açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) ticaret hacminin daha da artırılmasını sağlayacağını belirtti. Tüfenkci, “İki kardeş gibi hareket ederek ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır” dedi.



STRES TESTİNDEN GEÇTİK


Bakan Tüfenkci, Körfez ülkelerinin tamamının 15 Temmuz'un ardından Türk halkının yanında olduğunu vurgulayan Tüfenkci, şöyle konuştu: “Darbe girişimini atlattık. Türk ekonomisinin darbelere ve kırılganlıklara karşı bir stres testinden de geçtiğini göstermesi açısından önemli bir sınavdı. Her türlü idari ve mali hukuki tedbirleri aldık, yatırıma devam ediyoruz. Güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplin bu dayanıklılığın en önemli temellerinden biridir. 27 çeyrektir sürekli büyüyen bir ekonomiyiz.”



KARDEŞİMİZ YARARLANSIN


Türkiye'nin yatırımlarına devam ettiğini kaydeden Tüfenkci, “İstanbul'da üçüncü havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul gibi büyük yatırımlara devam ediyoruz. Körfez ülkelerindeki yatırımcıların, Türkiye'deki bu fırsatları özellikle değerlendirmelerini istiyorum. Çünkü biz bu fırsatlardan kardeşlerimizin yararlanmasını istiyoruz. AB'deki fırsatların da Körfez ülkeleri tarafından Türkiye'de yatırım yapılarak değerlendirilmesi önemli” dedi.



Stratejik ortaklık için buradayız


Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al Moayyed, stratejik ortaklık için burada olunduğunu belirterek, “İlişkilerde gerçek bir sıçrama yaratmak istiyoruz. Sağlık turizmi, enerji kaynaklarının çeşitliliği, gıda güvenliği, içme suyu güvenliği ve her alanda yatırımı geliştirmeyi arzulamaktayız. Bahreyn olarak Körfez İşbirliği Konseyi olarak ilişkileri daha ileriye götürmeyi hedefliyor ve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.



2.5 trilyon $ için harekete geçmeliyiz


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu foruma Türkiye'den 250 iş insanı ile geldiklerini, Körfez'den 500 katılımcının olduğunu belirterek, “Kardeşler birbirine susamış daha fazla hasret gidermek istiyorlar. Bu buluşma geleceğe dönük kazançlı ve bereketli ortaklar kuracak.133 milyon nüfusu 2,5 trilyon dolar geliriyle dev bir ekonomik birliktelik oluşturabiliriz. 'Gelin bu işi geciktirmeden hep birlikte yapalım” dedi. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdullatif Al Zayani, “İki taraf da ekonomik işbirliğini geliştirmeye istekli. Daha hayati alanlara odaklanmalıyız. Turizm sektörü ön planda. Türkiye önemli bir destinasyon. Karşılıklı yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi ve ortak projeler zaten gündemde. Her iki taraf da ekonomik katma değer sağlayacak işbirliğine gitmeli” dedi.


#Bülent Tüfenkçi
#Yatırım
#TOBB
#Körfez semayesi
8 yıl önce