|

Devletten 50 bin lira

Hükümet gerek Milli istihdam Seferberliği ile gerekse farklı projelerle iş sahibi olmayanı patron yapıyor. Hemen her gün yüzlerce kişi kendi işinin sahibi oluyor. İŞKUR’un da destekleriyle pek çok istihdam projesi yapan devlet, şimdi de engelliler için kolları sıvadı. Artık kendi işi olmayan engelli kalmayacak. İŞKUR engellilere ne kadar hibe desteği verecek? İŞKUR'un hibe desteğine nasıl başvurulur? Hibe desteğinden yararlanmanın yolları nelerdir? İşte detaylar...

Yeni Şafak ve
12:28 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:35 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Başvuru için 11 Aralık son tarih.
Başvuru için 11 Aralık son tarih.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından kendi işini kurmak isteyen engellilere 50 bin lira hibe veriyor. Bunun için son başvuru tarihi ise 11 Aralık 2017.

Engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu ile işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek veriliyor. Verilecek desteğin amacı, engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmaktır.

MESLEKİ EĞİTİM DE VERİLİYOR

Kuracağı işte eğitimi olmayan engellilere ayrıca İŞKUR tarafından mesleki eğitim kursları da verilecek. Bunun için engelli kişinin İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az yüzde 40’ından yoksun olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenebilmesi, en az 15 yaşını tamamlamış olması, kurs ve programlara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olması, örgün öğretimde (özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri dahil) öğrenci olmaması, iki kurs arasında en az altı ay beklemiş olması, daha önce aynı meslekte eğitim almamış olması gibi şartlar aranıyor.

8 SAAT EĞİTİM

Mesleki eğitim kurslarındaki günlük eğitim süreleri genel olarak en az 5 en fazla 8 saat ve haftada 6 gün ve toplamda 40 saatten fazla ve 25 saatten az olamaz. Ancak engelli gruplarının özellikleri dikkate alınarak günlük eğitim saatleri proje ve kursiyerlerin engel durumlarına göre Komisyon tarafından da belirlenebilir.

İŞTE VERİLECEK DESTEKLER

Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde bu destekler verilecek:

Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 3.000 TL.

İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL.

Kuruluş desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 36.000 TL.

#İŞKUR
#İş
#Engelli
#Hibe
#Destek
6 yıl önce